Υλικά
υλικά
1/2 κ. αλεύρι σκληρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. νερό
1/2 κ.γ. αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ξερός ανθότυρος τριμμένος
παρασκευή
Αναμειγνύουμε σε ένα φλιτζάνι το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα 3/4 από το μείγμα ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή, που να μην κολλάει.
Προσθέτουμε κατά το ζύμωμα και όσο ακόμα από το υγρό μείγμα χρειάζεται.
Αφήνουμε τη ζύμη 40'-1 ώρα να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ.
περίπου.
Χωρίζουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1-1,5 εκ.
και κατόπιν κόβουμε κάθε λωρίδα σε τετράγωνα κομμάτια (σαν μεγάλες χυλοπίτες).
Τις ραντίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν, τις βάζουμε σε μεγάλο τρυπητό και τις αφήνουμε 30' να στεγνώσουν.
Κατόπιν, κουνάμε να φύγει το πολύ αλεύρι και κρατάμε το 1/3 από το μαγκίρι χωριστά.
Βάζουμε περίπου 2 λίτρα νερό να βράσει με αλάτι και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα 2/3 του ζυμαρικού τμηματικά.
Αφήνουμε να βράσουν περίπου 30', μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε τηγάνι 1/2 φλ.τσ.
ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε το υπόλοιπο μαγκίρι.
Το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει.
Το ρίχνουμε τα τελευταία 5' στην κατσαρόλα με το βρασμένο μαγκίρι, μαζί με το λάδι του, προσέχοντας γιατί φουσκώνει απότομα το νερό.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1'-2' και κατόπιν σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθειά πιάτα, με πιπέρι και ανθότυρο τριμμένο από πάνω.
Μπορούμε να προσθέσουμε και από 1 κ.σ γιαούρτι στραγγιστό σε κάθε πιάτο.σημ.
Το μαγκίρι είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της ανατολικής -κυρίως- Κρήτης, με πολύ παλαιές ρίζες.
Το φτιάχνουν λίγο πριν μαγειρευτεί και σπανιότερα το ξεραίνουν για να καταναλωθεί αργότερα.
Μαγειρεύεται πάντα με τον συγκεκριμένο τρόπο.