Φασουλοταβάς μακεδονίτικος

Φασουλοταβάς μακεδονίτικος
υλικά
500 γρ. φασόλια (χοντρά)
3/4 φλ. σουσαμόλαδο 
3/4 φλ. ελαιόλαδο
3 ντομάτες ή 200 γρ. αποφλοιωμένο ντοματάκι καλής ποιότητας 
1 καυτερή πιπεριά ή 1 κ.γ. μπούκοβο
1 –2 πράσινες πιπεριές
2 –3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης 
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 –2 φλ. ζωμό από κρέας ή νερό 
Μια αρνίσια μπόλια (μπορείτε και να την παραλείψετε)
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα φασόλια 12 –16 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τα φασόλια και ρίχνουμε 2 φλ. ζεστό νερό. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, ξεσποριάζουμε, βγάζουμε τις μεμβράνες και κόβουμε σε φετούλες την καυτερή πιπεριά αν χρησιμοποιούμε. Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε κύβους την ντομάτα, αν χρησιμοποιούμε. Μεταφέρουμε τα φασόλια, τα λαχανικά και τη ντομάτα σε ταβά (πήλινο ταψί) προσθέτουμε το σουσαμόλαδο και το ζωμό του κρέατος και σκεπάζουμε με την μπόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C, για 2 ώρες.



Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen