Υλικά
400 γρ. ρύζι Vialone Nano ή Arborio ή Carnaroli (ρύζια ειδικά για ριζότο)Υλικά
0.5 lit. κρασί amarone (μπορεί να αντικατασταθεί από ένα στιβαρό αγιωργίτικο)
2 εσαλότ (μπορούν να αντικατασταθούν από 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι)
Ζωμός κότας
15 γρ. βούτυρο + 10 γρ. βούτυρο
Παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε 15 γρ.
βούτυρο και μόλις ροδίσει ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι και το «θωρακίζουμε», περίπου 3 λεπτά.
Όταν οι κόκκοι γίνουν διαφανείς, ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύοντας συνεχώς, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά –σιγά το ζωμό, περιμένοντας κάθε φορά, να απορροφηθεί ο ζωμός που ρίξαμε προηγουμένως.
Μετά από 16 –18 λεπτά περίπου, όταν το ριζότο είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη φωτιά και το δένουμε με10 γρ.
βούτυρο παγωμένο και 3 κουταλιές παρμεζάνα.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 1 –2 λεπτά περίπου πριν το σερβίρουμε.