Υλικά
υλικά γιά 8 άτομα
4 κυδώνια
200 γρ. κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Μαυροδάφνη
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 1/2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 μεγάλα πορτοκάλια
1 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Αφαιρούμε την καρδιά με τη σκληρή φλούδα και τα κουκούτσια και ξύνουμε λίγο από το εσωτερικό του, ώστε να δημιουργηθεί μιά κοιλότητα.
Κρατάμε τη σάρκα που ξύσαμε και τη ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
Αλείφουμε καλά με λεμόνι και την κομμένη πλευρά των κυδωνιών, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα κρατάμε.
Λυώνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τα συκωτάκια, που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά γιά 3'-4' και προσθέτουμε τον κιμά.
Τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του ενώ ανακατεύουμε και ξεσβολιάζουμε, μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται.
Προσθέτουμε τότε το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε τη Μαυροδάφνη και τη σάρκα των κυδωνιών και αφήνουμε 1' να εξατμισθεί.
Προσθέτουμε λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί 6'-7'.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι και τα συκωτάκια, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Σ' ένα πυρέξ τοποθετούμε τα κυδώνια, κόβοντας μιά λεπτή φέτα από το κάτω μέρος, ώστε να στέκονται.
Μοιράζουμε επάνω τη γέμιση και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, που έχουμε λυώσει.
Κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και βάζουμε από μία επάνω σε κάθε κυδώνι.
Ρίχνουμε στον πάτο του σκεύους το χυμό από το άλλο πορτοκάλι, το μέλι, 1/2 φλ.τσ.
νερό, 1 ξύλο κανέλας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα κυδώνια περίπου μία ώρα.
Τα τελευταία 15' αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις φέτες πορτοκαλιού.
Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα κυδώνια πριν τα βγάλουμε.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχυμένα με τη σάλτσα τους.