Follow us

Κατσικάκι ή αρνάκι (για 6 άτομα)

Κατσικάκι ή αρνάκι (για 6 άτομα)

Υλικά

Υλικά:

1 1/2 κιλού κατσικάκι ή αρνάκι (ωμοπλάτη ή μπούτι)

ελαιόλαδο

Μαρινάδα

2 1/2 κούπας (570 ml) γάλα γίδινο ή πρόβειο

1/2 κούπας (120 ml) μέλι

1 κουταλιά σούπας (30 γραμμάρια) πιπέρι

αλάτι

Σάλτσα

8 πολτοποιημένοι χουρμάδες

1 1/4 κούπας (570 ml) ερυθρό ξηρό κρασί

4 κουταλιές σούπας (120 ml) ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας (60 ml) μέλι

4 κουταλιές γλυκού (60 ml) γάρος

Εκτέλεση

Αναμειγνύονται τα υλικά της μαρινάδας για να τοποθετηθεί σε αυτή επί τουλάχιστον 12 ώρες το κρέας, αλλάζοντας περιστασιακά τις πλευρές, ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μουσκεύονται οι χουρμάδες σε μικρή ποσότητα από ερυθρό ξηρό κρασί για να διευκολυνθεί η πολτοποίησή τους.

Την επόμενη ημέρα αποσύρεται το κρέας από τη μαρινάδα, στραγγίζεται προσεχτικά και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, αρωματισμένο με λίγο ελαιόλαδο.

Απαιτούνται τουλάχιστον 90 λεπτά για τη συγκεκριμένη ποσότητα και συχνή παρακολούθησή του στον φούρνο για να μη στεγνώσει εντελώς.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, πολτοποιούνται οι χουρμάδες σε βαθύ σκεύος, προστίθενται το κρασί, το μέλι, το ελαιόλαδο και ο γάρος και το μείγμα μεταφέρεται σε βαθύ τηγάνι, όπου βράζεται ελαφρά για να μειωθεί ο όγκος του.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, απομακρύνεται από τον φούρνο και μετά από 10 λεπτά κόβεται σε χονδρές φέτες, που συνοδεύονται με τη σάλτσα.

Αν και η συνταγή διασώζεται από τον Αττίκιο, είναι κατά αιώνες αρχαιότερη όπως υποστηρίζουν οι κωμωδιογράφοι.από το "Γαστρονομικόν, η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα", του Γ.Ηλιόπουλου

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.