Υλικά
υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά, ελευθέρας βοσκής
1 μικρό λάχανο (περίπου 400 γρ.)
12 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
3 κρεμμύδια σε φέτες
3 καρότα κομμένα σε χοντρά φετάκια
3-4 κλωνάρια σέλερυ σε χοντρά κομμάτια
10 σκελίδες σκόρδου, ακαθάριστες
2 κλαδάκια δεντρολίβανο (1 κ.σ. φυλλαράκια)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (στο χοντρό τρίφτη)
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ.τσ. ζωμό κότας
1 φλ.τσ. Ασύρτικο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Κόβουμε το λάχανο σε 4-5 κομμάτια και αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια.
Το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο βαθύ τηγάνι 4-5 κ.σ ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα καρότα και το σέλερυ γιά 3', ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και συνεχίζουμε 3'-4' μέχρι ν' αρχίσουν να ξανθαίνουν ελαφρά.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και βγάζουμε από τη φωτιά.
Κρατάμε τα λαχανικά σε πιάτο μαζί με το λάδι τους.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το κοτόπουλο.
Ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι 4 κ.σ ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Μόλις κάψει βάζουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές, κάτι που θα χρειαστεί 7'-8'.
Το σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1' να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε με το στήθος προς τα πάνω.
Βάζουμε γύρω του τα σωταρισμένα λαχανικά και τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε το δεντρολίβανο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βάζουμε τον ζωμό να πάρει μιά βράση στο τηγάνι που κοκκινίσαμε το κοτόπουλο, ώστε να μαζέψει και ότι έχει κολλήσει και περιχύνουμε το κοτόπουλο μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί γιά 1 ώρα.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ο και ψήνουμε άλλα 40΄.
Τα τελευταία 15' αφαιρούμε το καπάκι.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο περιχυμένο με τη σάλτσα του, γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε μπολ.