Υλικά
υλικά
1 μέτριο κουνουπίδι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 λ. ζωμό κότας
3 φέτες καπνιστό σολομό
200 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και κόβουμε σε λεπτά φετάκια το λευκό μέρος.
Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια.
Κρατάμε καμμιά δεκαριά μικρές κορφούλες γιά το γαρνίρισμα.
Λυώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και βάζουμε τα πράσα με λίγο αλάτι γιά 3' να βγάλουν τα υγρά τους, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν 3'-4' και κατόπιν ρίχνουμε τον κρύο ζωμό.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι ν' αρχίσει να βράζει.
Ρίχνουμε τότε το κουνουπίδι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει 20'-25'.
Στο μεταξύ, βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα νερό με αρκετό αλάτι και ζεματίζουμε γιά 1' τις κορφούλες γιά το γαρνίρισμα.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Προσθέτουμε στη σούπα την κρέμα, αφήνουμε 1' ακόμα και κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο την περνάμε από το μπλέντερ να γίνει μιά λεία κρέμα.
Προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό).
Ρίχνουμε όσο γάλα χρειάζεται γιά να αραιώσει λίγο και να πάρει την υφή που θέλουμε.
Ξαναζεσταίνουμε τη σούπα λίγο πριν το σερβίρισμα, χωρίς ν' αφήσουμε να πάρει βράση.
Χωρίζουμε το σολομό σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Γεμίζουμε τα πιάτα με σούπα και βάζουμε επάνω μερικές φουντίτσες κουνουπίδι και λωρίδες καπνιστού σολομού.
Σερβίρουμε αμέσως.