Υλικά
υλικά
500 γρ. ρύζι μπασμάτι
1/2 φλ.τσ. ασπρισμένα αμύγδαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών)*
1 πιπερίτσα τσίλι τριμμένη (προαιρετικά)
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
4 φλ.τσ. ζωμό κότας
3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Ξεπλένουμε το ρύζι 5-6 φορές κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170ο.
Σε μέτρια κατσαρόλα (ή καλύτερα σε σκεύος που να μπαίνει και στο φούρνο) ζεσταίνουμε 1 κ.σ βούτυρο και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα γιά 2'-3', ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε στο σκεύος λίγο βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπερίτσα, το τζίντζερ και το γκάραμ μασάλα και τα σωτάρουμε όλα μαζί γιά 1', ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρύζι και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά γιά 3'-4', ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσει γιά 7'-8'.
Το μεταφέρουμε στον προθερμασμένο φούρνο, σε σκεπασμένο σκεύος και αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του -περίπου 20'.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί 10'-15'.
Ανακατεύουμε απαλά τα μισά αμύγδαλα μέσα στο ρύζι.
Το σερβίρουμε σε πιατέλα, ρίχνοντας τα υπόλοιπα αμύγδαλα από πάνω.* στα μεγάλα σουπερμάρκετ ή στα καταστήματα ινδικών τροφίμων