Υλικά
υλικά
900 γρ. χοιρινό κρέας από πανσέτα, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
500 γρ. λινγκουίνε (ζυμαρικό)
1 φλ.κ. λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γιά τη σάλτσα γκρεμολάτα:
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο λυωμένες ή τριμμένες
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι εσπελέτ ή καγιέν
3 ε.π. ελαιόλαδο
ανθό αλατιού
παρασκευή
Πλένουμε τα φρούτα και τα περνάμε στο χοντρό τρίφτη γιά να πάρουμε το ξύσμα τους.
To βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μαϊντανό, πιπέρι εσπελέτ ή καγιέν, ανθό αλατιού και ανακατεύουμε καλά.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και όταν κάψει βάζουμε τους κύβους του κρέατος να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε αλάτι και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 1' να εξατμιστεί, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί περίπου 12'-15΄, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μεταφέρουμε σε μεταλικό σκεύος (στραγγίζοντας το λίπος του) και το ανακατεύουμε με τη μισή γκρεμολάτα.
Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να σταθεί 5'-7'.
Στο μεταξύ βράζουμε τα λινγκουίνε al dente σε άφθονο, αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και την υπόλοιπη γκρεμολάτα.
Απλώνουμε σε πιατέλα τα ζυμαρικά και βάζουμε από πάνω το κρέας.
Σερβίρουμε αμέσως. tips: στο φαγητό αυτό ταιριάζουν τα φρέσκα λινγκουίνε, που θα βρούμε στα ψυγεία του σουπερμάρκετ και χρειάζονται ελάχιστο βράσιμο.
Το ίδιο φαγητό γίνεται και με κρέας από μοσχαρίσιο στήθος.