ΥΛΙΚΑ για τέσσερις μερίδες
8 μεγάλα καλαμάρια (περ. 1,5 κιλό αγορά)
200 γρ. γαρίδες
200 γρ. σπανάκι
150 γρ. ρύζι καστανό
2 ξερά κρεμμύδια
1 μικρό πράσο (μόνο το άσπρο μέρος)
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή/και θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
12 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζεις το σκούρο ρύζι, αφού το αφήσεις για 2-3 ώρες σε χλιαρό νερό, για 5 μόνο λεπτά. Με το μισό λάδι, σοτάρεις πρώτα το κρεμμύδι με το πράσο ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτεις τις γαρίδες κομμένες. Στο σημείο αυτό μπορείς να προσθέσεις και λίγα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Έπειτα προσθέτεις το μισοβρασμένο ρύζι, το σπανάκι και το μαϊντανό και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5 επιπλέον λεπτά. Ύστερα προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες και αφήνεις να σιγοβράσει για 2 επιπλέον λεπτά, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αυτό γέμισε τα καλαμάρια και κλείσε τα με μια οδοντογλυφίδα. Πρόσεξε να μην τα παραγεμίσεις για να μη σκάσουν. Μπορείς επίσης να κάνεις 2-3 τρύπες με την οδοντογλυφίδα σε κάθε καλαμάρι, πριν τα βάλεις στο φούρνο.
Σε ένα μπολ προσθέτεις ένα φλιτζάνι νερό, τη μουστάρδα, το υπόλοιπο λάδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και με αυτό το μείγμα περιχύνεις τα καλαμάρια. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C στην κάτω σχάρα για περίπου 40-45 λεπτά.
Συνταγή από το βιβλίο «Σεφ στο… παρά πέντε» του Ευάγγελου Ζουμπανέα
Σελ. 272
Τιμή: 19,00 ευρώ
Εκδόσεις Μεταίχμιο