Πατάτες ντοφινουάζ*

Πατάτες ντοφινουάζ*
υλικά
1500 γρ. πατάτες
330 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
700 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αβγό
4 σκ.σκόρδο
80 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή



Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα να πάρει βράση με τις 4 σκ. σκόρδου κομμένες στη μέση και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 5'. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Πατάμε με τη λαβή ενός μαχαιριού την άλλη σκελίδα σκόρδου να σπάσει, τρίβουμε μ' αυτήν ένα μακρόστενο πυρέξ και το βουτυρώνουμε. Μεταφέρουμε εκεί τις πατάτες με το γάλα και ανακατεύουμε με το 1/3 του τυριού. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κρέμα γάλακτος χτυπημένη με το αβγό και σκεπάζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Μοιράζουμε επάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και βάζουμε στο φούρνο γιά 45'-50'. Σερβίρουμε αμέσως.
tips: στο κλασικό αυτό πιάτο μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια σε λεπτά φετάκια ή ελαφρά σωταρισμένα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Γίνονται, επίσης, χωρίς το τυρί, αν θέλουμε μιά πιό ήπια γεύση, γιά να τις σερβίρουμε σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα με κρέας.

* οι πατάτες ντοφινουάζ είναι κλασικό πιάτο της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας και παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή Ντοφινέ (Dauphine) της Γαλλίας, φημισμένη γιά τα γαλακτοκομικά της και τα πιάτα γκρατέν, συνήθως με προσθήκη κρέμας. Η αρχική απλή συνταγή της περιοχής θέλει νόστιμες πατάτες με κίτρινη σάρκα κομμένες σε ροδέλες και σκεπασμένες μόνο με κρέμα γάλακτος, σ' ένα σκεύος τριμμένο με σκόρδο και πλούσια βουτυρωμένο. 


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen