Υλικά
Υλικά
700 γρ. γίγαντες
3 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
2 καρότα σε ροδέλες
5-6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
2 πιπεριές τύπου Φλωρίνης σε λωρίδες
3 ντομάτες σε φέτες
1 ½ φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπαχάρι ολόκληρο
1 κ.γ. κόκκους πιπεριού ολόκληρους
2 φύλλα δάφνης
1 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουλιάσουν σε άφθονο νερό.
Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ σόδα μαγειρικής.
Τα αφήνουμε να μείνουν 30’ και τα ξεπλένουμε.
(Αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται να γίνει αν τα όσπρια είναι φρέσκα).
Στη συνέχεια τα βράζουμε σε σκέτο νερό για 30’.Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ½ φλ.
τσ.
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα καρότα, τις πιπεριές και τα μυρωδικά για 9-10’ ανακατεύοντας συνέχεια.
Στο τέλος προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα φασόλια (που έχουμε ξεπλύνει) προσθέτουμε άλλο ½ φλ.
τσ.
ελαιόλαδο και τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε πυρίμαχο σκεύος, τοποθετώντας φέτες ντομάτας ανάμεσα στα φασόλια και από πάνω.
Περιχύνουμε με 1 φλ.
τσ.
νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 1.45’, ανακατεύοντας ενδιαμέσως.