Follow us

Κρέπες με γέμιση μανιταριών και σάλτσα Μορνέ

Κρέπες με γέμιση μανιταριών και σάλτσα Μορνέ

Υλικά

υλικά

για τις κρέπες:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 μέτρια αβγά

30 γρ. βούτυρο

250 ml γάλα

1/3 κ.γ. αλάτι

βούτυρο για το ψήσιμο

για τη γέμιση:

300 γρ. λευκά μανιτάρια, πολύ φρέσκα

100 γρ. τριμμένο τυρί (έμμενταλ ή γλυκιά γραβιέρα)

250 ml. γάλα

3 μέτρια αβγά (τους κρόκους)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/3 κ.γ.τριμμένο μοσχοκάρυδο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Για τις κρέπες: Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, φτιάχνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο και σπάμε μέσα τα αβγά.

Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.

Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύοντας, για να γίνει ένας χυλός λείος, χωρίς σβώλους.

Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά να ενωθεί.

Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (ή περισσότερο αν θέλουμε).

Σε αντικολλητικό, μέτριο τηγανάκι αφήνουμε να λιώσει 1/2 κ.γ.

βούτυρο, προσέχοντας να απλωθεί παντού.

Ρίχνουμε μια ποσότητα χυλού (μετρώντας με φλιτζανάκι του καφέ ή κουτάλα σερβιρίσματος) και γέρνουμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί.

Ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς την μόλις ροδίσει και από την άλλη.

Αλείφουμε με βούτυρο το τηγάνι όταν χρειάζεται και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Στοιβάζουμε τις κρέπες τη μία επάνω στην άλλη, καθώς τις βγάζουμε.Η σάλτσα για τη γέμιση: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών γιά 3'-4', προσέχοντας να μην πάρει χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το γάλα καυτό, ανακατεύοντας ζωηρά.

Ξαναβάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, κάτι που θα χρειαστεί 5'-7'.

Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθούν στη σάλτσα.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (πρόκειται για την κλασική σάλτσα Mornay).Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτά φετάκια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, να ροδίσουν, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε το μείγμα μερικά λεπτά να γίνει χλιαρό.

Το ανακατεύουμε με τη σάλτσα με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.

Γεμίζουμε τις κρέπες μία μία και τις τοποθετούμε κολλητά σε πυρίμαχο σκεύος, βουτυρωμένο.

Όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο έμμενταλ και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15'.tips: σ' αυτή την κλασική συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε ζαμπόν ή προσούτο ή ψιλοκομμένο ψητό στήθος κοτόπουλου.

Η σάλτσα Mornay είναι μία καλή βάση για πολλές κρέπες: συνδυάζεται με κοτόπουλο, με ζαμπόν και τυρί, με σπανάκι.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.