Μουσακάς

Μουσακάς
υλικά (για ένα ταψάκι 20Χ30 εκ.)
600γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή με το 1/3 αρνίσιο)
4-5 μελιτζάνες φλάσκες ή περισσότερες τσακώνικες (ανάλογα με το μέγεθος)*
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
1 κιλό ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
1 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 ξύλο κανέλας
λίγο φρέσκο βούτυρο για πασπάλισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το γιαουρτόκομμα:
850 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση πρόβειο)
3 αβγά
1/2 φλ.τσ. φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ.τσ. τριμμένη φέτα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

για τη μπεσαμέλ: 
130 γρ. φρέσκο βούτυρο
120 γρ. αλεύρι
1 λ. γάλα ζεστό
1 αβγό, τον κρόκο
φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις βυθίζουμε σε νερό με αλάτι για 30'-40'. Κατόπιν θα τις ξεπλύνουμε, θα τις στύψουμε ελαφρά και θα τις τηγανίσουμε σε αρκετό ελαιόλαδο. Διαφορετικά, θα τις ψήσουμε σε φούρνο στους 180ο, αλειμμένες με ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, ξεσβολιάζοντας συγχρόνως τον κιμά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να αρχίσει να καβουρδίζεται. Προσθέτουμε τότε το κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε το καβούρδισμα γιά 3'-4' ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και το κρεμμύδι.  Ρίχνουμε τη ντομάτα με το ξύλο κανέλας και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθεί μέχρι να απορροφήσει τη ντομάτα, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως. (Αν δεν είναι πολύ νόστιμες οι ντομάτες μας , προσθέτουμε και 1κ.σ. πελτέ). Στο τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αρκετό πιπέρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. 
Ετοιμάζουμε το γιαουρτόκομμα ανακατεύοντας το γιαούρτι με αλάτι και πιπέρι και χτυπώντας το ελαφρά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και, αν θέλουμε, τη φέτα. Αν προτιμήσουμε τη μπεσαμέλ, ζεσταίνουμε το γάλα και το κρατάμε ζεστό. Σε μέτριο κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σχηματίσει φουσκάλες και να πάρει ένα μελί χρώμα, καθώς θα καβουρδίζεται, γύρω στα 3'-4'. Τότε ρίχνουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθεί. Συνεχίζουμε τα ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα (να γίνει σαν πηχτός χυλός). Τότε προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και περνάμε την επιφάνειά της με ένα κομματάκι κρύο βούτυρο.

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες, χωρίς κενά. Συνεχίζουμε στρώνοντας εναλλάξ μελιτζάνες και κιμά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με το γιαουρτόκομμα ή τη μπεσαμέλ. Σκορπίζουμε τριμμένη φρυγανιά (και το τυρί στη μπεσαμέλ αν θέλουμε) και μικρά κομματάκια βούτυρο εδώ κι εκεί και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε τον μουσακά για περίπου 1 ώρα. Τον αφήνουμε να κρυώσει και καλύτερα να σταθεί 1-2 ώρες, πριν τον σερβίρουμε.

*αν θέλουμε να προσθέσουμε και πατάτες, αφαιρούμε μια μελιτζάνα και προσθέτουμε 2 μεγάλες πατάτες. Τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1/2 εκ. και τις τηγανίζουμε. Τις απλώνουμε στο κάτω μέρος ή σε ενδιάμεση στρώση στο ταψί.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen