Follow us

Οστρακα και γαρίδες στο φούρνο "γκρατέν"

Οστρακα και γαρίδες στο φούρνο "γκρατέν"

Υλικά

υλικά

1 κ. μύδια φρέσκα (ή κατεψυγμένα αλλά με το κέλυφος)

500 γρ. άλλα όστρακα ζωντανά (αχιβάδες, κυδώνια, γυαλιστερές)

500 γ. μέτριες ή μικρές φρέσκιες γαρίδες (ή κατεψυγμένες αλλά με το κέλυφος) 

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

100ml λευκό κρασί

2 κ.σ. ελαιόλαδο

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

γιά τη μπεσαμέλ:

50 γρ. βούτυρο φρέσκο

30 γρ. αλεύρι

400 γρ. γάλα πλήρες

1 κρόκο αβγού

2 σκ.σκόρδο τριμμένες

3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε τα όστρακα καλά και καθαρίζουμε τα μύδια, τραβώντας δυνατά τις φουντίτσες που έχουν στο πλάι.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρασί, προσθέτουμε τα όστρακα, σκεπάζουμε και αφήνουμε ν΄ανοίξουν, μερικά λεπτά.

Τα στραγγίζουμε αμέσως, φιλτράρουμε σε λεπτό σουρωτήρι το ζωμό και τον κρατάμε.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες ωμές και κρατάμε τα κεφάλια.

Τις σωτάρουμε γιά 2' σε αντικολλητικό τηγανάκι με το ελαιόλαδο, αλατίζοντας.

Φτιάχνουμε μιά μπεσαμέλ, ζεσταίνοντας το βούτυρο σε κατσαρολάκι, μέχρι να λυώσει.

Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα.

Αφήνουμε να καβουρδιστεί μερικά λεπτά, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε το γάλα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας ζωηρά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα (πάντα ανακατεύοντας).

Προσθέτουμε τότε το ζωμό των μυδιών και αφήνουμε να πήξει η μπεσαμέλ, ανακατεύοντας συνέχεια.

Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.

Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τον κρόκο, το τριμμένο σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά.

Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο. Σ' ένα σκεύος ανακατεύουμε τα όστρακα και τις γαρίδες με τη μπεσαμέλ και τον άνηθο.

Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένα ατομικά πυρίμαχα γιουβετσάκια ή σε ένα μεγάλο σκεύος και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Τα τοποθετούμε μία σκάλα ψηλότερα από τη μέση του φούρνου και ψήνουμε γιά 20' περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η επιφάνεια.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.