Υλικά
υλικά γιά 4 άτομα
400 γρ. φιογκάκια (ή άλλο ζυμαρικό με παρόμοιο σχήμα)
1 ματσάκι ρόκα
2 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 λεμόνι, το χυμό
1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
120 γρ. Μετσοβόνε ή προβολόνε ή άλλο καπνιστό τυρί
2 σκ.σκόρδο καθαρισμένες
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
μερικά τοματίνια
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε τη ρόκα και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια.
Τη βάζουμε στο μπλέντερ με το λεμόνι, τη μία σκ.σκόρδο, το κουκουνάρι (που μπορούμε να έχουμε καβουρδίσει λίγο), ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ ελαιόλαδο και χτυπάμε να φτιάξουμε μιά κρεμώδη σάλτσα.
Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ξαναχτυπάμε, προσθέτοντας περισσότερο ελαιόλαδο αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και κρατάμε στην άκρη.Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Στο μεταξύ, κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μικρά σπιρτάκια.
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι 3 κ.σ ελαιόλαδο και μαζί την άλλη σκελίδα σκόρδο, σπασμένη με τη λαβή ενός μαχαιριού.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το σκόρδο, που έχει αρχίσει να σωτάρεται.
Τα ανακατεύουμε 1' και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το καπνιστό τυρί, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με μισά τοματίνια. Αυτό το πιάτο σερβίρεται και κρύο.
Το καπνιστό τυρί μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλο κίτρινο τυρί, όπως γραβιέρα πικάντικη, πεκορίνο, λαδοτύρι.