Follow us

Σαρδέλες γεμιστές, τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα

Σαρδέλες γεμιστές, τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα

Υλικά

υλικά

500 γρ. αμπελόφυλλα

800 γρ. σαρδέλες μέτριες ή μεγάλες

1/2 φλ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. θυμάρι

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

1/2 φλ. τσ. ε.π. ελαιόλαδο

2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε για 2'-3΄σε νερό που κοχλάζει (ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι).

Αν είναι από βάζο χρειάζονται λιγότερο ζεμάτισμα.

Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο.

Αφήνουμε, καλύτερα, το κεφάλι (που δεν τρώγεται αλλά είναι θέμα αισθητικής).

Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε.

Τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε ελάχιστα. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο, το θυμάρι, τη φρυγανιά, 2 κ.σ ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, να γίνουν ένα σφιχτό μείγμα.

Βάζουμε από λίγο στην κοιλιά κάθε σαρδέλας.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Λαδώνουμε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι, που να χωράει τις σαρδέλες στη σειρά. Τυλίγουμε σφιχτά κάθε σαρδέλα σε ένα ή μισό αμπελόφυλλο (ανάλογα με το μέγεθος και των δύο) και την τοποθετούμε στο ταψάκι, κοντά τη μία στην άλλη.

Κόβουμε το ένα λεμόνι σε λεπτά φετάκια και αυτά στη μέση και τοποθετούμε από μισό επάνω ή ενδιάμεσα στις σαρδέλες. Τις περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Τις ψήνουμε για 20' περίπου. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, με τον υπόλοιπο μαϊντανό επάνω και αν θέλουμε με λίγο ακόμα λεμόνι, που έχουμε χτυπήσει με δυο-τρεις κ.σ καλό ελαιόλαδο.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.