Υλικά
υλικά
500 γρ. γαύρος πολύ φρέσκος
5-6 σκ. σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
1/2 φλ.τσ. μαϊντανός, πολύ ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού μικρά ή ψιλοκομμένα
1 κ.σ. σπόρους κόλιαντρου, σπασμένους
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 λεμόνια και 1 λάιμ, το χυμό (ή 3 λεμόνια)
2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
παρασκευή
Καθαρίζουμε το γαύρο.
Κόβουμε το κεφάλι, αφαιρώντας συγχρόνως τα εντόσθια, τον πλένουμε καλά, ανοίγουμε την κοιλιά και αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο, χωρίζουμε τα φιλέτα.
Σε δοχείο γυάλινο με καλό σκέπασμα, απλώνουμε μια σειρά φιλέτα γαύρου, ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και λάιμ, λίγο αλάτι, πιπέρι.
Σκορπίζουμε επάνω κομματάκια πιπερίτσας, φύλλα βασιλικού, μαϊντανό, φετάκια σκόρδου και λίγο κόλιαντρο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Απλώνουμε από πάνω δεύτερη στρώση φιλέτων και κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει ο γαύρος, προσέχοντας να μοιράσουμε ανάμεσα και επάνω όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο (πρέπει να σκεπαστεί με ελαιόλαδο) κλείνουμε καλά το δοχείο και αφήνουμε στο ψυγείο 4-5 ώρες, πριν το καταναλώσουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο 3-4 μέρες.