Follow us

Βραστή σαλάτα με σπαράγγια, σπανάκι και αβγά ποσέ

Βραστή σαλάτα με σπαράγγια, σπανάκι και αβγά ποσέ

Υλικά

υλικά

600 γρ. φύλλα από νεαρό, φρέσκο σπανάκι (baby)

12-13 σπαράγγια πράσινα

2 αβγά φρέσκα, ελευθέρας εκτροφής

1 κ.σ. θυμάρι

2 σκ σκόρδο

100 ml ζωμό κότας

50 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

2 φέτες προσούτο

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

γιά τη βινεγκρέτ:

100 ml ε.π. ελαιόλαδο

50 ml ξίδι λευκό παλαιωμένο ή βαλσαμικό

50 γρ. κουκουνάρι

λίγα φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

παρασκευή

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφού έχουμε κόψει τις κορυφές στα 5 εκ.

περίπου.

Κρατάμε όσο από το κοτσάνι είναι τρυφερό και το κόβουμε σε φετάκια 1/2 εκ.

Τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ζωμό.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει λίγα λεπτά, μέχρι να μειωθεί το ζουμί τους.

Προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι, λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε 1' και βγάζουμε από τη φωτιά.

Σ' ενα τηγανάκι καβουρδίζουμε σε 1/2 κ.σ ελαιόλαδο το κουκουνάρι, ανακατεύοντας για 1'.

Το βγάζουμε και βάζουμε το προσούτο, μέχρι να γίνει τραγανό.

Σ' ένα μπολ χτυπάμε το λάδι και το ξίδι της βινεγκρέτ, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα βασιλικού και το κουκουνάρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Σε λαδόχαρτο, μέσα σε ταψάκι σχηματίζουμε κύκλους με τριμμένη παρμεζάνα και τους ψήνουμε γιά 4'-5', μέχρι να ροδίσουν (ελέγχουμε συνέχεια, να μην καούν).

Αφήνουμε τα tuiles να κρυώσουν.

Ποσάρουμε τα αβγά σε νερό που σιγοβράζει, με λίγο ξίδι και αλάτι*. Σερβίρουμε τη σαλάτα, τοποθετώντας από πάνω τα αβγά ποσέ.

Ρίχνουμε από πάνω τη βινεγκρέτ με το κουκουνάρι.

Σκορπίζουμε σε κομμάτια το τραγανό προσούτο.

Κόβουμε τα tuiles παρμεζάνας στη μέση και σερβίρουμε με τη σαλάτα. * αυγά ποσέ: τα αβγά πρέπει να είναι πολύ φρέσκα.Τα σπάμε μέσα σε μπολ ένα-ένα.

Βάζουμε σε κατσαρολάκι νερό με 2-3 κ.σ ξίδι λευκό και αλάτι.

Όταν αρχίσει να τρεμουλιάζει (το διατηρούμε έτσι), γλιστράμε το αβγό στο νερό και αφήνουμε λίγο να στερεοποιηθεί το ασπράδι.

Το πιάνουμε με δυό κουτάλια και το τυλίγουμε γύρω στον κρόκο.

Σε 3'-4' βγάζουμε το αβγό με τρυπητή κουτάλα.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, πιέζοντας ελαφρά το ασπράδι.

Πρέπει να είναι σφιχτό και ελαστικό, όχι όμως σαν καουτσούκ.

Το βάζουμε σε κρύο νερό αμέσως γιά λίγα λεπτά.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.