Follow us

Σούπα "μπισκ" γαρίδας

Σούπα "μπισκ" γαρίδας

Υλικά

υλικά

600 γρ. μέτριες ή μεγάλες γαρίδες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες με κέλυφος

2 μέτρια καρότα, σε χοντρά φετάκια

2 κλωνάρια σέλερυ, σε φετάκια

1 πράσο σε φετάκια, μόνο το λευκό τμήμα

2 κ.σ. τοματοπελτέ

1 1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος

 τη φλούδα από 1/2 πορτοκάλι

1 φλ.κ. μπράντυ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

1 κ.σ. αλεύρι

φύλλο δάφνης

φρέσκο θυμάρι

ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή μαϊντανός, για το γαρνίρισμα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

παρασκευή

Αφήνουμε τις γαρίδες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αν είναι κατεψυγμένες και κατόπιν τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας χώρια τα κεφάλια και τα κελύφη (κάτι που μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, γιατί απαιτεί χρόνο).

Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και 2 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τις γαρίδες, για 2' από κάθε πλευρά, ρίχνοντας αλάτι.

Τις μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος και τις κρατάμε.Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2'-3'.

Προσθέτουμε πράσο, καρότο, σέλερυ, δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το θυμάρι, τη φλούδα πορτοκαλιού, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τ' αφήνουμε να σιγοψηθούν, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά, περίπου 10΄.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε 1' και σβήνουμε με το μπράντυ.

Το αφήνουμε 2' να εξατμισθεί.

Πασπαλίζουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά για 2' στη φωτιά και το μεταφέρουμε σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, να ξεπερνάει λίγο σε ύψος τα υλικά, και αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 45'.

Δοκιμάζουμε το αλάτι.

Ενώ είναι ζεστή, την περνάμε από σουρωτήρι σε καθαρή κατσαρόλα, πιέζοντας με κουτάλι, να περάσει όλο το υγρό και αρκετός πολτός.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε 5'-6'.

Ρίχνουμε πιπέρι από το μύλο και προσθέτουμε τις μισές γαρίδες, κομμένες σε 3-4 κομμάτια την καθεμία και τις 2 κ.σ βούτυρο.

Σιγοβράζουμε για 2'.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, μοιράζοντας στα πιάτα τις υπόλοιπες γαρίδες ολόκληρες.

Γαρνίρουμε με το σχινόπρασο ή μαϊντανό.

(σημ.

μέχρι το σημείο πριν την προσθήκη της κρέμας γάλακτος, μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει τη σούπα αρκετές ώρες πριν)

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.