Υλικά
υλικά
700 γρ. κιμά αρνίσιο (ή σε μείγμα με μοσχαρίσιο),περασμένο μία φορά από τη μηχανή
2 κ.σ. μείγμα πιπεριών, χοντροσπασμένο
1 χοντρή φέτα ψωμί, μουλιασμένη σε κόκκινο κρασί
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
1 κ.γ. θυμάρι
1/2 κ.γ. κύμινο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
για τη σάλτσα:
4 μέτριες ντομάτες, στον τρίφτη
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. harissa (σάλτσα καυτερής πιπεριάς) ή ανάλογο μπούκοβο
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ριζόξιδο (εναλλακτικά, ξίδι από λευκό κρασί)
1 κ.σ. ξερό βασιλικό
αλάτι
παρασκευή
Σ' ένα μέτριο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το θυμάρι και το κύμινο, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το μουλιασμένο ψωμί, ελαφρά στυμμένο, το σκόρδο, τα πιπέρια και ανάλογο αλάτι.
Δουλεύουμε το μείγμα, ν' αναμειχθούν όλα τα υλικά του τηγανιού.
Σ' ένα ταψάκι βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε με το μείγμα του τηγανιού, μέχρι να γίνει ομοιογενής μάζα.
Πλάθουμε μπιφτέκια χοντρά και τ' αφήνουμε να σταθούν το λιγότερο 30'. Για να φτιάξουμε την πικάντικη σάλτσα- μαρμελάδα ντομάτας, βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ντομάτα, με όλα τα υπόλοιπα υλικά (αρχίζουμε με τη μισή harissa αν δεν είμαστε βέβαιοι) και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο μισό, περίπου 25'. Ψήνουμε τα χάμπουργκερ στα κάρβουνα ή σε μαντεμένια γκριλιέρα, περίπου 4' από κάθε πλευρά και τα σερβίρουμε με μία κ.σ σάλτσα από πάνω.
Αν θέλουμε, τα σερβίρουμε σε ζεστά στρογγυλά ψωμάκια, αλειμμένα με σάλτσα, μαζί με φύλλο σαλάτας και ροδέλα κρεμμυδιού.
Σερβίρουμε σε μικρό μπολ την υπόλοιπη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.