Follow us

Χοιρινό ψητό με τέσσερα μπαχαρικά


Χοιρινό ψητό με τέσσερα μπαχαρικά

Υλικά

υλικά για 7-8 άτομα

2.400 γρ. περίπου χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο

5 κ.σ. ροζ πιπέρι σε κόκκους

2 κ.σ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους

1 κ.σ. μαραθόσπορο

1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους

8 σκελ. σκόρδο, λιωμένες

2 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος

1/2 φλ.τσ. ξηρό, λευκό βερμούτ (π.χ. Μαρτίνι)

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρ. περιβάλλοντος

1/2 κ.σ. αλεύρι

αλάτι

παρασκευή

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.

Αλέθουμε στο μούλτι 3 κ.σ ροζ πιπέρι, μαζί με το μαύρο πιπέρι, το μαραθόσπορο και το κίμινο.

Φτιάχνουμε ένα μείγμα σε μπολ, με τα μπαχαρικά, το λιωμένο σκόρδο, 3 κ.σ ελαιόλαδο και 2 κ.γ.

αλάτι.

Μ' ένα μυτερό μαχαιράκι κάνουμε χαρακιές σε όλο το κρέας και τις γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα μας.

Αλείφουμε καλά όλο το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο, σε σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη, για 6 ώρες το λιγότερο (καλύτερα μία νύχτα).

Υπολογίζουμε να σταθεί και 1 ώρα εκτός ψυγείου, πριν μπει στο φούρνο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.

Τοποθετούμε το κρέας σε λαδωμένο καλά πυρίμαχο σκεύος, που να το χωράει σχεδόν ακριβώς (να μην περισσεύει πολύ άδειο), ακόμα καλύτερα αν μπαίνει το ίδιο και στο μάτι της κουζίνας.

Βάζουμε το κρέας να ψηθεί 2 -2.15' ώρες, το μεταφέρουμε χωρίς τη σάλτσα του σε άλλο σκεύος και το αφήνουμε να περιμένει.Αφαιρούμε το πολύ λίπος από το σκεύος, αφήνοντας 2-3 κ.σ σάλτσα.

Το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να σιγοβράζει ρίχνουμε το βερμούτ και αφήνουμε να εξατμισθεί., ξύνοντας με σπάτουλα τα υπολείμματα του κρέατος, για 1'-2'.

Προσθέτουμε το ζωμό, καθώς και το ζουμί που έχει αφήσει στο μεταξύ το ψημένο κρέας, ρίχνουμε το υπόλοιπο ροζ πιπέρι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα περίπου 5'.

Σ' ένα μπολάκι αναμειγνύουμε με πιρούνι το βούτυρο με το αλεύρι και το βάζουμε στη σάλτσα , ανακατεύοντας συνέχεια για 2'-3', μέχρι να δέσει.

Δοκιμάζουμε το αλάτι.

Σερβίρουμε το κρέας περιχυμένο με τη σάλτσα.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.