Follow us

Κρεμμυδόπιτα

Κρεμμυδόπιτα

Υλικά

υλικά

600 γρ. ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)

250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

250 γρ. φέτα σκληρή

250 γρ. ανθότυρο

5 αβγά

1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

1/2 φλ.τσ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

ή 2 κ.σ. ξερό δυόσμο

1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

3 κ.σ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις

1 κεσεδάκι γιαούρτι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3-4 κ.σ. νερό χλιαρό

1/2 κ.γ. αλάτι

εναλλακτικά, 1 πακέτο φύλλο κρούστας

παρασκευή

Για να φτιάξουμε αυτή τη ζύμη βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα.

Ρίχνουμε το λάδι και λίγο-λίγο το γιαούρτι, που έχουμε αραιώσει με 3 κ.σ χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια να ενωθούν και κατόπιν αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη μέτρια, που να μην κολλάει.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

Την αφήνουμε να σταθεί, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.

Κόβουμε σε φετάκια τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το τρυφερό πράσινο τμήμα τους.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με 2 κ.σ ελαιόλαδο και βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια να μαραθούν, σε χαμηλή φωτιά, για 5'-6', ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε για 7'-8' περίπου, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και αρκετό πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σ' ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε με πιρούνι τη φέτα και το ανθότυρο.

Προσθέτουμε τ' αβγά, χτυπημένα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών στα κρεμμύδια, όταν έχουν κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα πάχους 3-4 χιλ., πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας πλάστη-βέργα.

Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε τα μισά φύλλα, περνώντας καθένα με λαδωμένο πινέλο.

Στρώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντας το καθένα.

Ραντίζουμε το επάνω φύλλο με ελάχιστο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Χαράζουμε την πίτα με οδοντοτό μαχαιράκι και τη βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.