Υλικά
υλικά για 5 άτομα
250 γρ. φακές
200 γρ. φιλέτα καπνιστής ρέγγας
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
4 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. κύμινο, χοντροσπασμένο
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλ. κ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό *
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το καρότο.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 1200ml νερό και ρίχνουμε τα λαχανικά, τις φακές, τη δάφνη και το κύμινο και αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά.
Όταν οι φακές αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να χυλώσουν, ανακατεύοντας συχνά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και πολτοποιούμε τη σούπα, προσθέτοντας το ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι, προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, μ' ένα φιλέτο ρέγγας σε κάθε πιάτο, πασπαλισμένη με μαϊντανό.
* αν προτιμάμε, χρησιμοποιούμε ένα καλό ξύδι.