Υλικά
υλικά για 4-5 άτομα
1 κ. καρότα
1 λ. ζωμό κότας
1 πορτοκάλι
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γ. σπόρους κύμινου, σπασμένους
1 κ.γ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
3 φέτες χθεσινό ψωμί και 1 κ.σ. βούτυρο, για τα κρουτόν
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε τον ζωμό να σιγοβράσει, μαζί με το μισό ελαιόλαδο, σε μεγάλη κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε σε φέτες τα καρότα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το δεντρολίβανο.
Προσθέτουμε ανάλογο αλάτι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 35' περίπου.
Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το τζίντζερ και το κύμινο και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα καρότα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περνάμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την κρέμα (ιδανικό, γι' αυτή την περίπτωση, είναι το μπλέντερ χειρός, που βυθίζουμε κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα).
Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζεσταίνουμε τη σούπα και τη σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιαντρο και κρουτόν.
Για να φτιάξουμε κρουτόν, κόβουμε σε μικρά κυβάκια το ψωμί και τα τηγανίζουμε σε λίγο βούτυρο, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.