Υλικά
υλικά
2 - 2.5 κιλά χοιρινή σπάλα, τυλιγμένη από τον κρεοπώλη μας σε δίχτυ
1 μικρό φινόκιο (μαραθόριζα)
από 2 κοφτές κ.σ. θυμάρι, δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, φασκόμηλο, φρέσκια ρίγανη, μαραθόσπορο
5-6 σκ. σκόρδο, σε φετάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. χοντροσπασμένο πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε στο μπλέντερ το φινόκιο κομμένο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε στον πολτό τα αρωματικά και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας.
Το αλατίζουμε προσεκτικά και κατόπιν τρίβουμε επάνω τον πολτό των αρωματικών, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα παχύ περίβλημα σε όλο το κρέας.
Το βάζουμε σε ανάλογη πιατέλα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (ακόμη και όλη τη νύχτα, αν θέλουμε).Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο μισή ώρα πριν, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος και το ψήνουμε για 1.30'- 2 ώρες.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 20', πριν αφαιρέσουμε το δίχτυ προσεκτικά.
Το κόβουμε σε παχιές φέτες και το σερβίρουμε με ένα τσάτνεϋ από κυδώνι ή μήλο.
Συνοδεύουμε το ψητό μας με πατατούλες με λαδολέμονο, σκόρδο και ρίγανη, που έχουμε ψήσει ταυτόχρονα, σε άλλο σκεύος.