Υλικά
υλικά
1 1/2 κ. ουρά βοδινή, κομμένη απο τον κρεοπώλη σε φέτες
250 γρ.καπνιστή πανσέτα, σε χοντρή φέτα
300 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 φλ.τσ. ζωμό κρέατος
1 λίτρο μπύρα
100 κ.σ. βούτυρο + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης,μοσχοκάρυδο
3 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι
1κ.γ. ζάχαρη
αλάτι,πιπέρι
παρασκευή
Κόβουμε την πανσέτα σε κύβους.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σ' ένα κατσαρολάκι και τα σκεπάζουμε με μπύρα.
Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις η μπύρα γίνει χλιαρή, το αποσύρουμε και αφήνουμε τα δαμάσκηνα να μουλιάσουν τουλ.
μία ώρα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας, γυρίζοντας να κοκκινίσει απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε την πανσέτα και σωτάρουμε λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα 3'-4'.
Τότε ρίχνουμε τον ζωμό, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί το φαγητό σε πολύ χαμηλή φωτιά, 1 ώρα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μπύρα και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα δαμάσκηνα και το ζωμό τους.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει ακόμα 1.
45', ανακατεύοντας που και που.
Η πολύ χαμηλή φωτιά, θα βοηθήσει να μην προσθέσουμε νερό στο φαγητό.
Οταν μαλακώσει το κρέας, το αφαιρούμε μαζί με τα δαμάσκηνα απο την κατσαρόλα, με τρυπητή κουτάλα, αφήνοντας μόνο τη σάλτσα.
Σ' ένα μπολάκι, λυώνουμε με πηρούνι το υπόλοιπο βούτυρο και το αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
Το προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ξαναβάζουμε το κρέας με τα δαμάσκηνα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τον φρέσκο μαιντανό.