Υλικά
υλικά για 4-5 άτομα
1 κοτόπουλο περ. 2 κιλ.(κατά προτ. ελευθέρας βοσκής)
500 γρ. πορτοκάλια
300 γρ. ζωμός κότας (σπιτικός ή έτοιμος)
60 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
5-6 κ.σ. ξύδι λευκό
1 φλ.καφέ λικέρ Γκραν Μαρνιέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
Παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε καλά, το λαδώνουμε και το βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Το περιχύνουμε με το χυμό απο ένα πορτοκάλι, το σκεπάζουμε με χαρτί και το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί.
Μετά απο 30΄ βγάζουμε το χαρτί και προσθέτουμε , αν χρειάζεται, λίγο νερό.
Οταν ροδοκοκκινίσει (περ.1.20' ώρα), το βγάζουμε.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε με κοφτερό μαχαιράκι τα πορτοκάλια, βγάζοντας μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας τους.
Πάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωριδίτσες, σαν σπίρτα (ζουλιέν).
Τις ζεματάμε για 1' σε νερό που βράζει και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Στίβουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε το χυμό.
Σ'ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ξύδι με τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει σαν σιρόπι (προσέχουμε να μην καεί).
Προσθέτουμε το ζωμό και τους χυμούς του κοτόπουλου και σιγοβράζουμε για 4'-5'.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη φλούδα και αφήνουμε ακόμα1'.
Περνάμε τη σάλτσα απο σουρωτήρι.
Προσθέτουμε το βούτυρο, κρύο, και το λικέρ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει η σάλτσα βελούδινη και ομοιογενής.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο, κατά προτίμηση κομμένο στα δύο, κατά μήκος, περιχυμένο με τη σάλτσα.
Το συνοδεύουμε με λευκό ρύζι μπασμάτι.