Τάρτα με πράσα και καπνιστό σολομό

Τάρτα με πράσα και καπνιστό σολομό
Υλικά
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό, χτυπημένο, 3-4 κ.σ. νερό
Ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα, μόνο το λευκό μέρος
2 κ.σ. άνηθο
200 γρ. καπνιστός σολομός
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αβγά
200 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1/2 φλιτζ. τσ. γραβιέρα, τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 2 λεπτά, προσθέτουμε το αβγό, αναμειγνύουμε, στη συνέχεια το νερό, χτυπάμε να ενωθούν, προσθέτουμε το αλεύρι (κρατάμε 2 κουτ. σούπας για να τις προσθέσουμε, αν χρειαστεί). Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγο, απλά να ενωθούν τα υλικά και να ξεκολλάνε από τα τοιχώματα (αν χρειάζεται προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι). Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την πατάμε να πλατύνει, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (δεν πειράζει αν μείνει περισσότερο). Κατόπιν την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10 λεπτά και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μέγεθος που να καλύπτει τη φόρμα μας και να περισσεύει. Την απλώνουμε στη βουτυρωμένη ταρτιέρα, πιέζοντας να εφαρμόσει καλά στις άκρες και τα τοιχώματα, και κόβουμε ομοιόμορφα το τελείωμα. Την τρυπάμε με πιρούνι σε πολλά σημεία και τη βάζουμε να ψηθεί για 15 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°.
Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, με ανάλογο αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαλακώσουν. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα με τα χτυπημένα αβγά και το τυρί.
Προσθέτουμε τα πράσα, τον άνηθο και το σολομό, κομμένο σε λωρίδες. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε την τάρτα για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen