Follow us

Ριζότο με κοτόπουλο, λεμονάτη κρέμα τυριού και τριμμένη μυζήθρα

Ριζότο με κοτόπουλο, λεμονάτη κρέμα τυριού και τριμμένη μυζήθρα

Υλικά

υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής 

300 γρ. ρύζι για ριζότο

2 κρεμμύδια

1 καρότο

2 λεμόνια

2 κρόκοι αβγών

150 γρ. βούτυρο φρέσκο

2 κ.σ. αλεύρι

1/2 φλιτζ. τσ. τριμμένη μυζήθρα

λίγες φλύδες γραβιέρας Ηπειρος

Κόκκοι πιπεριού

Αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε να βράσει με το καρότο, ένα κρεμμύδι ολόκληρο, κόκκους πιπεριού, ανάλογο αλάτι και 1 1/2 λίτρα νερό.

Όταν το κρέας ξεκολλάει από τα κόκαλα, το βγάζουμε σε πιατέλα και το ξεκοκαλίζουμε.

Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε.

Παίρνουμε το ξύσμα από το ένα λεμόνι, στύβουμε και τα δύο και κρατάμε το χυμό.

Σε φαρδιά κατσαρόλα λιώνουμε 2 κουτ.

σούπας βούτυρο και σοτάρουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να ποτίσει το βούτυρο και να γίνει διάφανο.

Κρατάμε 1/2 λίτρο από το ζωμό του κοτόπουλου και προσθέτουμε τον υπόλοιπο, σταδιακά, στο ρύζι με τη γνωστή μέθοδο (ανακατεύοντας συνέχεια και αφήνοντας να απορροφήσει κάθε φορά το ζωμό, πριν προσθέσουμε άλλο).

Το ριζότο πρέπει να γίνει αρκετά κρεμώδες.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με προσοχή, γιατί ο ζωμός είναι αλατισμένος ενώ θα προστεθεί και το τυρί).

Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι φτιάχνουμε την κρέμα: Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών για 3-4 λεπτά περίπου, να καβουρδιστεί.

Προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε προσεκτικά, ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν στην κρέμα.

Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή (αν είναι, την αραιώνουμε με 1 κουτ.

σούπας νερό).

Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε στο ζεστό ριζότο 2-3 κουτ.

σούπας σάλτσα και 2 κουτ.

σούπας τριμμένη Ζυμήθρα Ηπειρος, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σερβίρουμε σε απλωτή πιατέλα.

Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με λίγη Ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά.

Γαρνίρουμε με φλύδες γραβιέρας Ήπειρος.Σημ.: Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε χωριστά το κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε όσο θέλουμε και το αναμειγνύουμε με το ριζότο.

Σερβίρουμε το ριζότο σκεπασμένο με την κρέμα.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.