Υλικά
Υλικά
500 γρ. φάβα
200 γρ. χέλι καπνιστό ή γαύρο μαρινάτο
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
1 μεγάλο κρεμμύδι
Χυμός από 1 λεμόνι
1/2 κ.κ. θυμάρι
1 κ.κ.πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ξεπλένουμε τη φάβα και τη βάζουμε σε καυτό νερό.
Μόλις πάρει δυο τρεις βράσεις, τη στραγγίζουμε και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με νερό που να την καλύπτει αρκετά και το μισό κρεμμύδι, κομμένο οριζόντια, σε φέτες.
Την αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά.
Μετά από 10 λεπτά ρίχνουμε αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Όταν χυλώσει και πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Κατόπιν, την περνάμε στο μπλέντερ με 2-3 κουτ.
σούπας ελαιόλαδο και όσο λεμόνι μάς αρέσει.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιούμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.Μοιράζουμε τη φάβα σε φλιτζανάκια ή ποτηράκια.
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και πάπρικα .Βάζουμε από πάνω μια λωρίδα χέλι καπνιστό ή ένα φιλέτο γαύρου μαρινάτου.
Στολίζουμε με μια δυο ροδέλες κρεμμυδιού.
Αφήνουμε στο ψυγείο μισή ώρα πριν σερβίρουμε.