Υλικά
Υλικά
500 γρ. σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο
350 γρ. ρικότα (φρέσκια)
3 αβγά
1 lt ζωμός κότας
1/2 φλιτζ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη
4-5 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
Λίγο αλεύρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς να το στραγγίξουμε.
Το αλατίζουμε, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαλακώσει τελείως, ελέγχοντας τα υγρά του.
Όταν ψηθεί, το βάζουμε σε τρυπητό, επάνω από σκεύος που θα συγκεντρώσει τους χυμούς του.
Το πιέζουμε να βγάλει όλο το ζουμί του.
Σε μια γαβάθα βάζουμε το σπανάκι (που έχει κρυώσει στο μεταξύ), τη ρικότα, 3-4 κουτ.
σούπας παρμεζάνα και τα αβγά.
Βάζουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε όσο ζουμί από το σπανάκι χρειάζεται, λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές, που να πλάθεται.
Το αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο.Βάζουμε το ζωμό να σιγοβράζει σε μεγάλη κατσαρόλα.
Πλάθουμε από το μείγμα μπαλάκια στο μέγεθος ολόκληρου φουντουκιού και τα ρίχνουμε στο ζωμό που βράζει για 5-6 λεπτά.Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος, με 2-3 κουτ.
σούπας φρέσκο βούτυρο και 2-3 κουτ.
σούπας από το ζωμό.Ανακατεύουμε τα νιόκι με προσοχή, να σκεπαστούν με το βούτυρο, προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο ζωμό ακόμα και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Τα νιόκι μπορούμε, αν θέλουμε, να τα σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα.
Στην πατρίδα τους συνηθίζουν, επίσης, να τα τρώνε μέσα στο ζωμό τους, σαν σούπα, με τριμμένη παρμεζάνα.