Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
700 γρ. σπαράγγια, πράσινα ή λευκά
200 γρ. φύλλα από νεαρό, φρέσκο σπανάκι
3/4 φλιτζ. τσ. κουκουνάρι
1 φλιτζ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 σκ. σκόρδο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
500 γρ. λιγκουίνι
Αλάτι, φρέσκο, πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε το κάτω μέρος από τα σπαράγγια 4 εκ.
Τα βράζουμε, όρθια, σε αλατισμένο νερό, με τις κορυφές να εξέχουν, για 4-5 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και κόβουμε αρκετές μυτούλες από τις κορυφές, που κρατάμε στην άκρη.Πλένουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τα στεγνώνουμε καλά και τα κόβουμε.Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κουκουνάρι μέχρι ν' αρχίσει να ξανθαίνει (θέλει προσοχή).
Κρατάμε στην άκρη 1 γεμάτη κ.σ για το γαρνίρισμα.Βάζουμε στο μπλέντερ σπαράγγια, σπανάκι, κουκουνάρι, παρμεζάνα, ξύσμα , σκόρδο, 3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε, προσθέτοντας, λίγολίγο και το υπόλοιπο λάδι.
Αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή, την αραιώνουμε με 1 κ.σ από το νερό των ζυμαρικών.Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Ταστραγγίζουμε, τα ξαναβάζουμε στη ζεστή κατσαρόλα και ανακατεύουμε αμέσωςμε τη σάλτσα πέστο (αν δεν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε όλη, τη δια τηρείτεκαλά κλεισμένη στο ψυγείο).
Προσθέτουμε το κουκουνάρι.Σερβίρουμε αμέσως, ρίχνοντας από πάνω τις μυτούλες των σπαραγγιών.