Χορτόπιτα

½ κιλό φύλλο κρούστας
200-250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, σπανάκι) ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι, αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό
3 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι άνηθο
2 κ.σ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό

*Πλένουμε καλά τα χόρτα και το σπανάκι και τα ψιλοκόβουμε. Τα ζεματάμε με βραστό νερό. Τα ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο και το μαϊντανό, που τα έχουμε ψιλοκόψει.
*Αλείφουμε το ταψί με ταχίνι -αντί για λάδι- και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο σιμιγδάλι στη γέμιση για να πάρει τα υγρά.
*Στρώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με το ταχίνι. Μετά τα τρία φύλλα, βάζουμε το ένα τρίτο της γέμισης. Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο και από πάνω βάζουμε το δεύτερο τρίτο της γέμισης. Συνεχίζουμε και στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα - πάντα λαδώνοντάς τα με το ταχίνι. Στα δύο τελευταία, ραντίζουμε με λίγο νερό και αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι, για να μην αρπάξουν από τον δυνατό φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200οC, περίπου 1 ώρα.


Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen