Follow us

Σούσι

Σούσι

Υλικά

Υλικά

Ρύζι

1/2 κιλού γιαπωνέζικο ρύζι

2 1/2 φλιτζ. νερό

Φύκι konbu (1 κομμάτι 3 Χ 1,5 εκ.)

Ντρέσινγκ ρυζιού

65 ml ρυζόξιδο

1 1/2 κ.σ. ζάχαρη

2 1/2 κ.σ. ζάχαρη

Παρελκόμενα

Σολομός

Τόνος

Γαρίδες (εννοείται, ολόφρεσκα)

Τόφου (120 γρ.)

Φύκι nori

Αγγούρι

Ρυζόξιδο

Ομελέτα tamago

4 αυγά

1/2 φλιτζ. dashi έτοιμο

1/2 κ.γλ. ζάχαρη

Λίγο αλάτι

1/4 κ.σ. Mirin

Σογιέλαιο

Ουασάμπι

Τζίντζερ τουρσί

Εκτέλεση

Ρύζι
Ξεπλένουμε απαλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να κυλάει διαυγές και το αφήνουμε να στεγνώσει για μία ώρα σε σουρωτήρι.

Βάζουμε το νερό να πάρει βράση σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει (μέτρια φωτιά) για 15 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφήσει το νερό.

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, τη βγάζουμε απ’ τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα να απορροφήσει τους αχνούς και μετά την ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Εντωμεταξύ, ανακατεύουμε τα υλικά του ντρέσινγκ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα φαρδύ μπολ, ρίχνουμε στο κέντρο με μια κυκλική κίνηση το ντρέσινγκ λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς, αερίζοντάς το ταυτόχρονα με μια βεντάλια.

Σκεπάζουμε κατόπιν το ρύζι με βρεγμένο ύφασμα.

Ομελέτα tamago
Ετοιμάζουμε το dashi σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Ζεσταίνουμε το dashi μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόγια και το mirin.

Μόλις πάρει βράση, το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τα schopsticks.

Προσθέτουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.

Χύνουμε τα αυγά στο τηγάνι και το κουνάμε να απλωθούν.

Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες, τις σπάμε με τα chopsticks.

Όταν κοντεύει να γίνει, αρχίζουμε να τυλίγουμε την ομελέτα προς το μέρος μας, την αφήνουμε να γίνει και κατόπιν την κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τα τοποθετούμε πάνω στο βομβίδιο του ρυζιού.

Τόφου
Το κόβουμε σε κομμάτια και το ψήνουμε για λίγο στο γκριλ και από τις δύο μεριές.

Αγγούρι
Ζεσταίνουμε από 2 κουταλιές mirin και σάκε μαζί με 90 ml ρυζόξιδο, διαλύουμε 5 κ.γλ.

ζάχαρη πάνω στη φωτιά και μετά το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.

Καθαρίζουμε το αγγούρι, αφαιρούμε τους σπόρους, το κόβουμε σε μεγάλα μπαστούνια και το βάζουμε για μία ώρα στο μείγμα του ξιδιού.

Ψάρια
Φιλετάρουμε τα ψάρια, βγάζουμε τα κόκαλα και κόβουμε λεπτά φάλτσα κομμάτια.

Τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε και τις ανοίγουμε πετάλι στη μέση.

Nigiri
Βρέχοντας τα χέρια μας, σχηματίζουμε βομβίδια ρυζιού, βάζουμε στην κορυφή τους μια τελεία ουασάμπι και από πάνω τοποθετούμε οποιοδήποτε από τα παρελκόμενα θέλουμε.

Maki
Απλώνουμε πάνω σε ένα bamboo mat ένα φύλλο nori (10 Χ 18 εκ.) με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω.

Απλώνουμε ½ φλιτζ.

ρύζι πάνω του, αφήνοντας ένα άδειο περιθώριο ενός εκατοστού από τη μια μεριά.

Τοποθετούμε στο κέντρο ένα μόνο ή συνδυασμούς δυο τριών από τα παρελκόμενα, φροντίζοντας σε αυτήν την περίπτωση να τα κόβουμε σε μακρουλά κομμάτια.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το bamboo, αφήνοντας την πλευρά του περιθωρίου στην άκρη· το ζουλάμε λίγο να κλείσει, ξεχωρίζουμε το maki από το bamboo, το κόβουμε στη μέση και κατόπιν κάθε κομμάτι στα τρία.

Σερβίρουμε διαλύοντας λίγο ουασάμπι σε σόγια σος και τζίντζερ τουρσί.

Ομελέτα tamago Ετοιμάζουμε το dashi σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Ζεσταίνουμε το dashi μαζί με τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόγια και το mirin. Μόλις πάρει βράση, το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τα schopsticks. Προσθέτουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι. Χύνουμε τα αυγά στο τηγάνι και το κουνάμε να απλωθούν. Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες, τις σπάμε με τα chopsticks. Όταν κοντεύει να γίνει, αρχίζουμε να τυλίγουμε την ομελέτα προς το μέρος μας, την αφήνουμε να γίνει και κατόπιν την κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τα τοποθετούμε πάνω στο βομβίδιο του ρυζιού. Τόφου Το κόβουμε σε κομμάτια και το ψήνουμε για λίγο στο γκριλ και από τις δύο μεριές. Αγγούρι Ζεσταίνουμε από 2 κουταλιές mirin και σάκε μαζί με 90 ml ρυζόξιδο, διαλύουμε 5 κ.γλ. ζάχαρη πάνω στη φωτιά και μετά το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Καθαρίζουμε το αγγούρι, αφαιρούμε τους σπόρους, το κόβουμε σε μεγάλα μπαστούνια και το βάζουμε για μία ώρα στο μείγμα του ξιδιού. Ψάρια Φιλετάρουμε τα ψάρια, βγάζουμε τα κόκαλα και κόβουμε λεπτά φάλτσα κομμάτια. Τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε και τις ανοίγουμε πετάλι στη μέση. Nigiri Βρέχοντας τα χέρια μας, σχηματίζουμε βομβίδια ρυζιού, βάζουμε στην κορυφή τους μια τελεία ουασάμπι και από πάνω τοποθετούμε οποιοδήποτε από τα παρελκόμενα θέλουμε. Maki Απλώνουμε πάνω σε ένα bamboo mat ένα φύλλο nori (10 Χ 18 εκ.) με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω. Απλώνουμε ½ φλιτζ. ρύζι πάνω του, αφήνοντας ένα άδειο περιθώριο ενός εκατοστού από τη μια μεριά. Τοποθετούμε στο κέντρο ένα μόνο ή συνδυασμούς δυο τριών από τα παρελκόμενα, φροντίζοντας σε αυτήν την περίπτωση να τα κόβουμε σε μακρουλά κομμάτια. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το bamboo, αφήνοντας την πλευρά του περιθωρίου στην άκρη· το ζουλάμε λίγο να κλείσει, ξεχωρίζουμε το maki από το bamboo, το κόβουμε στη μέση και κατόπιν κάθε κομμάτι στα τρία. Σερβίρουμε διαλύοντας λίγο ουασάμπι σε σόγια σος και τζίντζερ τουρσί.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.