Υλικά
Υλικά για 12 περίπου σου
250 ml νερό (ή μισό νερό και μισό γάλα)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη (ή 2, αν τα χρησιμοποιήσετε σε γλυκιά παρασκευή)
75 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
130 γρ. αλεύρι
4 ολόκληρα αυγά + 1 επιπλέον ασπράδι
Παρασκευή
Βάζετε το νερό να βράσει σε μια μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το βούτυρο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο? και μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα αρχίσει να φουσκώνει σαν να βράζατε γάλα, την απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίχνετε με μια κίνηση το αλεύρι και το ανακατεύετε γρήγορα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε τη ζύμη, για 1 λεπτό, να στεγνώσει, χωρίς να κολλήσει, ανακατεύοντάς τη συνεχώς, μέχρι να γίνει λεία.
Εκτός φωτιάς και πάλι, σπάτε τα 2 πρώτα αυγά μέσα, ανακατεύετε και μόλις ενσωματωθούν σπάτε και τα άλλα 2 και προσθέτετε και το ασπράδι.
Γεμίζετε τη σακούλα ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη και χρησιμοποιώντας ένα στόμιο διαμέτρου 1 εκ σχηματίζετε μπαλίτσες (4-5 εκ.), πάνω σε μια καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα., αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους ώστε να φουσκώσουν ευκολότερα.
Ψήνετε τα σου, για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ξανθύνει η ζύμη.
Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο, με ανοιχτή την πόρτα του και στη συνέχεια τα γεμίζετε.
Για τη γέμιση
Μπορείτε να τα γεμίσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σταφίδες, με μους σοκολάτας ή στην αλμυρή τους εκδοχή με μια μους ψαριού, με μους φουαγκρά ή μια μους παρμεζάνας.
(Αν επιμένω στη ιδέα της μους είναι γιατί η αφράτη αυτή ζύμη των σου αποζητά μια απαλή γέμιση ώστε να εξακολουθήσει να δίνει την αίσθηση του «αέρα» στο στόμα.)