Υλικά
Για το φύλλο Υλικά (για 6 άτομα)
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. λίπος μοσχαρίσιο*
2 κ.τ. αλάτι
1 αυγό
Για τη γέμιση
5 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο
1 ρίζα σέλινο
2 καρότα
2 πράσα
3 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. λευκό κρασί 2 φασιανοί ολόκληροι**
400 γρ. μπέικον σε ολόκληρο κομμάτι***
4 ποδαράκια χοιρινά****
2-3 φύλλα δάφνης
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 φιάλη κόκκινο κρασί
1 ½ ζωμός κότας
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το λίπος και δουλεύουμε το αλεύρι με το λίπος και το αλάτι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέτουμε σιγά σιγά 150 ml νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια, αλλα δεν είναι και ρευστό.
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Για τη γέμιση
Σε μια βαθια κασαρόλα, σοτάρουμε τα μισά κρεμμύδια, τα πράσα, τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, τη μισή ρίζα σέλινο με τα φύλλα του και τα καρότα.
Προσθέτουμε τα χοιρινά ποδαράκια, όλα τα μυρωδικά και το κόκκινο κρασί και σιγοβράζουμε για 3-3,5 ώρες.
Στο μεταξύ, σε ένα βαρύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το μπέικον με το βούτυρο, αφού πρώτα το κόψουμε σε στενόμακρους κύβους.
Στη συνέχεια βγάζουμε στραγγιστά το μπέικον και το βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ.
Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε τους φασιανούς κομμένους στη μέση.
Μόλις πάρουν χρώμα οι φασιανοί, τους προσθέτουμε στο ταψί με το μπέικον.
Στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια και μόλις πάρουν χρώμα, τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Βγάζουμε τα ποδαράκια από την κατσαρόλα και ξεχωρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα.
Προσθέτουμε το κρέας στο ταψί με τους φασιανούς.
Στραγγίζουμε το ζουμί από τα ποδαράκια με ένα σουρωτήρι και το προσθέτουμε στο ταψί με τα κρέατα.
Τέλος, προσθέτουμε και το ζωμό κότας, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο καλά και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά και κατόπιν άλλα 30 λεπτά σε χαμηλή.
Αφού κρυώσει το μείγμα, βγάζουμε προσεκτικά τους φασιανούς και ξεχωρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα.
Ξαναγυρίζουμε το κρέας στο πυρέξ και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Σερβίρισμα
Σε ένα βαρύ σκεύος φούρνου (μαντεμένιο κατά προτίμηση) ή πίτας, βάζουμε τη γέμιση και από πάνω το φύλλο που φτιάξαμε, αφού το ανοίξουμε στις διαστάσεις του σκεύους μας.
Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο του αυγού (χτυπημένο) και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να «βράζει» η γέμιση.
Σερβίρουμε κατευθείαν.
Σημειώσεις
Μια συνταγή λίγο δύσκολη στην προετοιμασία της, αλλά πραγματικά καταπληκτική!
* Λίπος μοσχαρίσιο: Ζητάμε από το χασάπη 250 γραμμάρια από το λίπος που έχει το μοσχαράκι πάνω από το φιλέτο.
Θα το λιώσουμε σε ένα βαρύ τηγάνι, θα το περάσουμε από ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι (τσαγιού) και θα το αφήσουμε να κρυώσει για λίγη ώρα στο ψυγείο, μέχρι να ξαναγίνει στερεό.
Αν θέλουμε, το αντικαταθιστούμε με έτοιμο λαρδί από εξειδικευμένα σουπερμάρκετ.
** Το φασιανό, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μεγάλο βιολογικό κοτόπουλο ή, ακόμη καλύτερα, με 3 μικρά κοκοράκια.
*** Μπέικον ολόκληρο, κατά προτίμηση όχι καπνιστό με το δέρμα του.
**** Τα χοιρινά ποδαράκια πρέπει να είναι μεγάλα, επειδή τα μικρά δεν έχουν αρκετό «κρέας».
Αν δεν βρούμε, χρησιμοποιούμε μαζί με τα ποδαράκια και ένα μικρό χοιρινό κεφάλι, αφού πρώτα το βράσουμε και πετάξουμε το νερό.