Υλικά
1 γαλοπούλα (περίπου 6 κιλά)Υλικά
Sherry ημίγλυκο Croft ή Τίο Pepe
400 γρ. σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (σταφίδα)
2 πορτοκάλια
2 κουταλάκια πορτοκαλόφλουδες (χωρίς το λευκό, πικρό τμήμα τους)
2 μπανάνες
2 μήλα
2 δαμάσκηνα (χωρίς το κουκούτσι τους, ξερά ή φρέσκα)
1 μάγκο
100-150 γρ. φρουί-γκλασέ (κατά προτίμηση μανταρίνια, πορτοκάλια ή βερίκοκα)
1 - 2 μεγάλα κρεμμύδια
80 γρ. περίπου σέλινο
100 γρ. καρότα
Χυμός λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα (χωρίς τα εντόσθια της) και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
Βάζουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με το σέρι, μέχρι να σκεπαστούν, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν, τουλάχιστον 1 ώρα.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε τη γαλοπούλα (την κοιλιά και το λαιμό της) με το μίγμα των υλικών της μαρινάδας και την κλείνουμε, ράβοντάς την με χοντρή κλωστή και βελόνα, είτε με τα ειδικά τσιμπιδάκια, που κυκλοφορούν στην αγορά γι αυτό το σκοπό.
Πριν, όμως, την κλείσουμε τελείως, ρίχνουμε μερικές ακόμα κουταλιές σέρι στο εσωτερικό της.
Αλείφουμε τη γαλοπούλα εξωτερικά με το σέρι της μαρινάδας και μετά με το λάδι και το λεμόνι.
Τη βάζουμε να ψηθεί, σε προθερμασμένο στους 250C φούρνο, για 1/2 της ώρας και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140- 160oC.
Την ψήνουμε για 3-4 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να ψηθεί καλά και να μαλακώσει.
Φροντίζουμε, όμως, όσο θα είναι στο φούρνο η γαλοπούλα, να την περιχύνουμε συχνά με σέρι και να τη γυρνάμε, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Η μασκότ των Χριστουγέννων πετάει σε Περσία, Μεξικό, Αγγλία, Γαλλία, και προσγειώνεται στο γιορταστικό μας τραπέζι.
Συνταγές και πρακτικές οδηγίες αγοράς.
Η μασκότ των Χριστουγέννων πετάει σε Περσία, Μεξικό, Αγγλία, Γαλλία, και προσγειώνεται στο γιορταστικό μας τραπέζι.
Συνταγές και πρακτικές οδηγίες αγοράς.