Follow us

Αυστρία: Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα του Dicter

Η συνταγή αυτή είναι μια επιβεβαίωση της άποψης ότι η μαγειρική είναι ένας αλλιώτικος τρόπος ταξιδιού. Ακόμα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στο «ΕΥ», είναι κάπως μυθιστορηματικές. Τη δοκίμασε για πρώτη φορά η Άννη Ηλιοπούλου στο σπίτι μιας Ελληνίδας φίλης της, στο Λονδίνο, που και εκείνη με τη σειρά της την είχε δοκιμάσει στο σπίτι κάποιων φίλων της, οι οποίοι την έμαθαν από τον καλλιτέχνη Dicter Wallert, που και αυτός τη διδάχτηκε από τη Βιεννέζα γιαγιά του. Ωστόσο, οι επιδράσεις

Αυστρία: Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα του Dicter

Υλικά

Υλικά

1 γαλοπούλα (περίπου 6 κιλά)

Sherry ημίγλυκο Croft ή Τίο Pepe

400 γρ. σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (σταφίδα)

2 πορτοκάλια

2 κουταλάκια πορτοκαλόφλουδες (χωρίς το λευκό, πικρό τμήμα τους)

2 μπανάνες

2 μήλα

2 δαμάσκηνα (χωρίς το κουκούτσι τους, ξερά ή φρέσκα)

1 μάγκο

100-150 γρ. φρουί-γκλασέ (κατά προτίμηση μανταρίνια, πορτοκάλια ή βερίκοκα)

1 - 2 μεγάλα κρεμμύδια

80 γρ. περίπου σέλινο

100 γρ. καρότα

Χυμός λεμονιού

Αλάτι και πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα (χωρίς τα εντόσθια της) και την αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.

Βάζουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα περιχύνουμε με το σέρι, μέχρι να σκεπαστούν, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν, τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια, γεμίζουμε τη γαλοπούλα (την κοιλιά και το λαιμό της) με το μίγμα των υλικών της μαρινάδας και την κλείνουμε, ράβοντάς την με χοντρή κλωστή και βελόνα, είτε με τα ειδικά τσιμπιδάκια, που κυκλοφορούν στην αγορά γι αυτό το σκοπό.

Πριν, όμως, την κλείσουμε τελείως, ρίχνουμε μερικές ακόμα κουταλιές σέρι στο εσωτερικό της.

Αλείφουμε τη γαλοπούλα εξωτερικά με το σέρι της μαρινάδας και μετά με το λάδι και το λεμόνι.

Τη βάζουμε να ψηθεί, σε προθερμασμένο στους 250C φούρνο, για 1/2 της ώρας και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140- 160oC.

Την ψήνουμε για 3-4 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να ψηθεί καλά και να μαλακώσει.

Φροντίζουμε, όμως, όσο θα είναι στο φούρνο η γαλοπούλα, να την περιχύνουμε συχνά με σέρι και να τη γυρνάμε, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

Η μασκότ των Χριστουγέννων πετάει σε Περσία, Μεξικό, Αγγλία, Γαλλία, και προσγειώνεται στο γιορταστικό μας τραπέζι.

Συνταγές και πρακτικές οδηγίες αγοράς.

Η μασκότ των Χριστουγέννων πετάει σε Περσία, Μεξικό, Αγγλία, Γαλλία, και προσγειώνεται στο γιορταστικό μας τραπέζι.

Συνταγές και πρακτικές οδηγίες αγοράς.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.