Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες (όσο το δυνατόν ιδίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλες)Υλικά (για 6 άτομα)
125 γρ. ρύζι γλασέ
2 μέτρια κρεμμύδια
2 ντομάτες
½ κ. καφέ ζάχαρη
100 γρ. μυζήθρα ξερή τριμμένη
100 ml ελαιόλαδο
Μαϊντανό και δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε το «καπάκι» τους.
Αδειάζετε την ψίχα τους και τις πασπαλίζετε εσωτερικά με το μείγμα αλατιού, πιπεριού και ζάχαρης.
Τις τοποθετείτε όρθιες σε μια κατσαρόλα.
Αφαιρείτε τα σπόρια τους από την ψίχα και τη λιώνετε στο μπλέντερ.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο μισό ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνετε την ψίχα της μελιτζάνας, το ρύζι και τα μυριστικά, το αλατοπίπερο κι ελάχιστο νερό (αν χρειαστεί).
Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί στο μείγμα.
Ανακατεύετε ξανά και γεμίζετε με το μείγμα τις μελιτζάνες.
Τις σκεπάζετε με το «καπάκι» τους, προσθέτετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών, τις δύο ντομάτες ελαφρά πολτοποιημένες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά.
Σερβίρονται ζεστές ή κρύες, με γιαούρτι και δυόσμο ξερό.