Follow us

Κόκορας με μυρωδικά και γραβιέρα

Τι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις τεχνικές της γιαγιάς ή μήπως στους πειραματισμούς των σεφ; Που δημιουργούν σήμερα την παράδοση του αύριο; Η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Επίκουρος διερευνούν την terra incognita της σύγχρονης ελληνικής γεύσης. Οι σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης μας προτείνουν συνταγές που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φέτος το χειμώνα.

Κόκορας με μυρωδικά και γραβιέρα

Υλικά

Υλικά

Ολόκληρο στήθος κόκορα, περίπου 500-700 γρ., μαζί με τα κόκαλά του

2 μέτρια κρεμμύδια

6 πράσινες ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους

1 σκ. σκόρδο

Λίγο θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθο, δυόσμος

Λίγο πιπέρι καγιέν

Λίγο ελαιόλαδο

120 γρ. γραβιέρα

100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

1 ώριμη ντομάτα

2 καταψυγμένοι κύβοι πουρέ καρότο

Λίγο κουρκουμά (προαιρετικά)

Μερικά φύλλα βασιλικού

Παρασκευή

Φάρσα (γέμιση)
Ψιλοκόβουμε τις πράσινες ελιές μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το άνηθο και το δυόσμο.

Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, περνάμε τη γέμιση κάτω από την πέτσα του κόκορα, προσέχοντας να μην τη ξεκολλήσουμε.

Σύβραση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, μαζί με το θυμάρι σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη και τη βράζουμε λίγο σε σιγανή φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν.

Βουτάμε μια φέτα γραβιέρα σε λίγο νερό και την πανάρουμε με τα σπασμένα φιστίκια Αιγίνης.

Βάζουμε το στήθος του κόκορα σε ένα ταψάκι μαζί με λίγο νερό ή με λίγο κρασί και το ψήνουμε, περίπου 20 λεπτά (τα 500 γρ.), στους 180°C.

Τηγανίζουμε το παναρισμένο τυρί σε λάδι.

Προσθέτουμε στο ζωμό που απέμεινε στο ταψάκι, δύο κύβους καταψυγμένου πουρέ καρότου, λίγο κουρκου¬μά και λίγο βασιλικό, αν θέλουμε, και το σερβίρουμε με τη σάλτσα, βράζοντάς την μέχρι το επιθυμητό σημείο δεσίματος.

Σερβίρουμε τον κόκορα, κομμένο σε φέτες, πάνω στα κρεμμύδια με την ντομάτα, τον περιχύνουμε με τη σάλτσα του και τον παρουσιάζουμε βάζοντας δίπλα την παναρισμένη γραβιέρα.

Επίσης...

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο Λεµονάτο µε Μάραθο

Η συνταγή για κοτόπουλο λεµονάτο µε µάραθο.

Κοτόπουλο Στραπατσάδα

Η συνταγή για κοτόπουλο στραπατσάδα.

Νόστιµη Τάρτα µε Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τάρτα με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Κοτόπουλο µε Λάχανο στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις υπέροχο κοτόπουλο με λάχανο στο φούρνο.