Follow us

Κουνελάκι με μους ρεβιθιών και κρεμμυδάκια σοτέ

Τι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις τεχνικές της γιαγιάς ή μήπως στους πειραματισμούς των σεφ; Που δημιουργούν σήμερα την παράδοση του αύριο; Η Θάλεια Τσιχλάκη και ο Επίκουρος διερευνούν την terra incognita της σύγχρονης ελληνικής γεύσης. Οι σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Μπαξεβάνης μας προτείνουν συνταγές που θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φέτος το χειμώνα.

Κουνελάκι με μους ρεβιθιών και κρεμμυδάκια σοτέ

Υλικά

Υλικά

Μους ρεβιθιών

500 γρ. αποφλοιωμένα ρεβίθια

2 μεγάλα κρεμμύδια

70 ml ελαιόλαδο

4 κ.σ. ξίδι κορινθιακής σταφίδας

200-250 ml φρέσκο, παστεριωμένο γάλα


Κουνέλι

1 κουνέλι (χωρισμένο σε κομμάτια από το χασάπη)

5 μεγάλα κρεμμύδια

160 ml ελαιόλαδο

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.σ. ξερή (την οποία όμως θα προσθέσουμε αργότερα)

Χυμός 2 λεμονιών

4 κ.σ. απαλή μουστάρδα καλής ποιότητας


Παρασκευή

Μους ρεβιθιών
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για πέντε μόνο ώρες.

Τα βάζουμε να βράσουν.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο.

Μόλις μαλακώσουν καλά τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και τα αναμιγνύουμε με τα κρεμμύδια.

Αλατοπιπερώνουμε και περνάμε το μίγμα από το μπλέντερ, προσθέτοντας όσο κρύο γάλα χρειαστεί για να πολτοποιηθούν στο μίξερ.

Προσθέτουμε το ξίδι και διατηρούμε τη μους, τον πουρέ αυτό ζεστό, σε μπεν μαρί.

Κουνέλι
Σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του κουνελιού και αφήνουμε το κρεμμύδι να κολλήσει στον πάτο, φροντίζοντας να γυρνάμε μόνο το κρέας, πάνω από τα κολλημένα κρεμμύδια.

Το κρέας θα πρέπει να ροδίσει τόσο, που να μπορεί να τσιμπηθεί με μια οδοντογλυφίδα.

Σβήνουμε με το λεμόνι και προσθέτουμε 1 ποτήρι (2 μεγάλες κουτάλες σερβιρίσματος) ζωμό κρέατος, κάνοντας το φαγητό να τσιτσιρίσει.

Το αφήνουμε για 4-5 λεπτά, πάντα γυρίζοντας το κρέας στην κατσαρόλα, και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό της μέσα σε ένα ταψί του φούρνου, ξύνοντας ότι έχει απομείνει στον πάτο.

Φροντίζουμε το κρέας να είναι πάνω από τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη (αν χρησιμοποιήσουμε τριμμένη, τη ρίχνουμε προς το τέλος του ψησίματος) και 2 ολόκληρα, ακαθάριστα, αλλά πλυμένα, κεφάλια σκόρδο, ελαφρά χτυπημένα.

Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο στους 200°CC, για 20 λεπτά.

Αν η σάρκα του κουνελιού παραμένει σκληρή, στην αρχή ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, το κρατάμε ζεστό και πολτοποιούμε τα κρεμμύδια.

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τη μουστάρδα.

Η σάλτσα αυτή θα πρέπει να είναι παχύρρευστη, για να πάει πάνω από τη μους χωρίς να την αραιώσει.

Αν παραείναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό κότας n κρέατος.

Βάζουμε το κρέας στο κέντρο του πιάτου, στρώνουμε κυκλικά τη μους του ρεβιθιού, και σε ένα δεύτερο κύκλο τη σάλτσα.

Περιχύνουμε τη μους με λίγη σάλτσα και ραντίζουμε το κουνέλι με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.