Follow us

Αβγά με στάκα, μπουρμπουριστοί χοχλιοί και γεμιστά με φέτα σε φύλλο κρούστας

Το ΕΥ ζητά από επτά κορυφαίους σεφ να συμπυκνώσουν σε ένα τους πιάτο το πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό που θα άξιζε, κατά τη γνώμη τους, να γευτούν οι ξένοι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων - για να νιώσουν το γαλανόλευκο να κυλάει ορμητικά στο αίμα τους.

Αβγά με στάκα, μπουρμπουριστοί χοχλιοί και γεμιστά με φέτα σε φύλλο κρούστας

Υλικά

Υλικά

Στάκα

100 γρ. στάκα.

4 αβγά.

Αλάτι, πιπέρι


Χοχλιοί

600 γρ. σαλιγκάρια.

1 ματσάκι δεντρολίβανο.

80 γρ. ξίδι.

80 γρ. ελαιόλαδο


Γεμιστά

4 ντομάτες.

4 πιπεριές.

350 γρ. ρύζι γκλασέ.

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο.

1 κολοκύθι τριμμένο.

1 καρότο τριμμένο.

1 φρέσκια αγκινάρα, ψιλοκομμένη.

1 ματσάκι μαϊντανός, άνηθο, δυόσμος.

Λίγο κύμινο σκόνη.

Λίγο φύλλο κρούστας.

80 γρ. φέτα.

Ελαιόλαδο.

Αλάτι, πιπέρι


Φέτα

100 γρ. φέτα.

Φύλλο κρούστας.

Χοντροτριμμένο πιπέρι


Παρασκευή

Για τη στάκα
Ζεσταίνουμε τη στάκα με αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να βγει το βούτυρο όταν βγει, το βάζουμε σε ένα τηγανάκι με αλάτι και μπόλικο πιπέρι, σπάμε μέσα τα αβγά και κάνουμε μια ζουμερή στραπατσάδα.

Για τους χοχλιούς
Αφού πλύνουμε καλά τους χοχλιούς, τους βάζουμε σε ένα τηγανάκι όπου έχουμε ήδη απλώσει μια λεπτή στρώση από ψιλό αλάτι.

Έπειτα, τους βάζουμε στη φωτιά και τους μαγειρεύουμε με το δεντρολίβανο.

Μόλις ψηθούν, τους σβήνουμε με το ξίδι και τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Για τα γεμιστά
Ανακατεύουμε το ρύζι με το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το καρότο και την αγκινάρα, και ύστερα προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το άνηθο και λίγο κύμινο.

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Αφαιρούμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, το οποίο ανακατεύουμε στο μίγμα.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη στον πάτο των λαχανικών και τα γεμίζουμε με το μίγμα.

Τις περιχύνουμε με το λάδι ¬και τις ψήνουμε στο φούρνο.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη φέτα
Πιπερώνουμε ένα κομμάτι τυρί φέτα και το τυλίγουμε σε φύλλο κρούστας.

Το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρισμα
Όλα αυτά σερβίρονται σε ένα πιάτο εν είδει ορεκτικού.

Βάζουμε τη στραπατσάδα σε μισό κέλυφος αβγού.

Παραδίπλα τους χοχλιούς.

Τελειώνουμε με τα γεμιστά και τη φέτα.

Γιάννης Μπαξεβάνης: «Για να αποτυπώσω το ακριβές στίγμα της γης μας και της αγιότητας των υλικών που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, θα διάλεγα παραδοσιακές γεύσεις.

Θα έπαιρνα στάκα από ένα βοσκό και θα έφτιαχνα αβγά.

Θα έβρισκα λιανούς χοχλιούς κάτω από τις πέτρες και θα τους έκανα μπουμπουριστούς.

Θα έκλεινα τη σύνθεση αυτή των ορεκτικών με ντομάτες και πιπεριές γεμιστές, μαγειρεμένες με μπόλικα αρωματικά, τις οποίες θα σερβίριζα κρύες, γεύση απόλυτα καλοκαιρινή και ελληνική».

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.