Υλικά
Υλικά (για 12 κομμάτια)
Γέμιση
1 μεγάλη γλυκοπατάτα (περίπου 350 γρ.)
1/2 κ.γλ. κανέλα
9 1/2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 φλιτζ. ζεστό νερό
1 φλιτζ. ξεροί χουρμάδες, Ψιλοκομμένοι
3 1/2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
2 1/2 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
7 κ.σ. σκούρα ζάχαρη
2 αβγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
2 φλιτζ. αλεύρι
2 κ.γλ. μπέικιν πάoυvτερ
Σος πεκάν
1 φλιτζ. σκούρα ζάχαρη
6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
3 κ.σ. διπλή κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. φιστίκια πεκάν, ανάλατα και κοπανισμένα
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Πλένουμε την πατάτα, την «τσιμπάμε» με ένα πιρούνι και την ψήνουμε για 1 περίπου ώρα στους 150°C, τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο.
Μόλις ψηθεί και κρυώσει λίγο, την ξεφλουδίζουμε και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Παίρνουμε 2/3 του φλιτζανιού γλυκοπατάτα.
Πασπαλίζουμε την πατάτα με την κανέλα και ανακατεύουμε.
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό με τον καφέ, τους χουρμάδες, τη βανίλια, το αλάτι και την σόδα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα λείο και ανάλαφρο μίγμα.
Προσθέτουμε διαδοχικά τα αβγά και συνετίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο με το αλεύρι, και μετά το μίγμα της γλυκοπατάτας.
Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε και το μίγμα με τους χουρμάδες.
Σχηματίζουμε 12 πουτίγκες και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 150°C σε ένα ταψί αλειμμένο με βούτυρο.
Βγάζουμε τις πουτίγκες από το φούρνο και τις αφήνουμε για 5 λεπτά.
Εν συνεχεία, τις βάζουμε σε μια πιατέλα, τοποθετώντας την τραγανή τους πλευρά στην πάνω μεριά.
Περιχύνουμε με τη ζεστή σος και σερβίρουμε αμέσως.
Σος πεκάν
Σε ένα τηγάνι ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, την κρέμα και τα φιστίκια.
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, έως ότου λιώσει η ζάχαρη.