Follow us

Caesar salad

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα περί νοστιμιάς. Αφεθείτε στη βαθιά, πολυσύνθετη, συγκλονιστική αίσθηση της πιο δυνατής γεύσης. Φιλοσοφία, ιστορία, επιστήμη, γαστρονομικά κόλπα, για να κάνουμε τη ζωή μας νοστιμότερη.

Caesar salad

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Αλάτι και πιπέρι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση

1/2 - 1 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

20 εκ. μπαγκέτα σε κυβάκια 1,5 εκ.

8 φιλέτα αντσούγιας, σε λάδι, στραγγισμένα

1 μεγάλο αυγό ημέρας και μόνο

3 καρδιές μαρουλιού

1/2 φλιτζ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Παρασκευή

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και το «καρυκεύουμε» τρίβοντας το εσωτερικό του με το μισό σκόρδο και λαδώνοντάς το με 1 κουταλάκι λάδι.

Φυλάμε το σκόρδο.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ? του φλιτζανιού λάδι μαζί με το σκόρδο (μέτρια προς δυνατή φωτιά) μέχρι να πάρει χρώμα (1-2 λεπτά) και αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ψωμί και το τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα παντού (2 λεπτά) και κατόπιν βάζουμε τα κρουτόν σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.



Σουρώνουμε το ελαιόλαδο του τηγανίσματος μέσα από ψιλό σουρωτήρι σε μπολ που δεν ζεσταίνεται εύκολα και συμπληρώνουμε έως ότου έχουμε 6 κουταλιές λάδι.

Βάζουμε τις αντσούγιες στο ξύλινο μπολ και τις λιώνουμε με 2 πιρούνια.

Σπάμε το αυγό μέσα, προσθέτουμε το λεμόνι και τα χτυπάμε προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν μια εμουλσιόν.

Αλατίζουμε.

Προσθέτουμε τα φύλλα του μαρουλιού και ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού το ντρέσινγκ.

Προσθέτουμε τα κρουτόν και ανακατεύουμε πάλι.

Πασπαλίζουμε με πιπέρι και τυρί.

Υπό το φως του umami, καταλαβαίνουμε τώρα γιατί η περίφημη Caesar salad είναι μια από τις μεγάλες συνταγές του 20ού αιώνα.

Οφείλει τη δημοφιλία της σε umami bombs, σαν τις αντσούγιες και την παρμεζάνα.

Χωρίς αντσούγια, η Caesar salad είναι ξενέρωτη.


Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.