Follow us

Φάβα με τρούφα, αυγό και τραγανό προσούτο, από τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια

Η παρουσία τους στους καταλόγους των πιο trendy εστιατορίων αποδεικνύει ότι τα όσπρια έχουν πολλά μυστικά που χρήζουν γευστικής επανεκτίμησης στο καθημερινό τραπέζι, ενώ παραμένουν αριστοτεχνικώς φιλικά προς το χρήστη. Συγκεντρώσαμε νόστιμες και απλές (αλλά καθόλου απλοϊκές) συνταγές από τέσσερις σημαντικούς σεφ, με εύφημο μνεία στο παλμαρέ τους σε ό,τι αφορά τη δημιουργική διάθεση με την οποία αντιμετώπισαν τα όσπρια.

Φάβα με τρούφα, αυγό και τραγανό προσούτο, από τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)


8 κρόκοι αυγού

16 λεπτές φέτες χαμόν


Φάβα

200 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο ολόκληρο

1 φύλλο δάφνης

1 σκ. σκόρδο

1 λίτρο ζωμός κότας

75 ml ελαιόλαδο

Aλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Βράζουμε τη φάβα σε νερό και την ξεπλένουμε.

Στη συνέχεια, την καλύπτουμε με το ζωμό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη και τη βράζουμε μέχρι ο ζωμός να απορροφηθεί κατά τα 2/3.

Περνάμε τη φάβα από το μπλέντερ.

Την ξαναβάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.



Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στη φάβα, την ψιλοκομμένη τρούφα, και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τα κομμάτια του χαμόν σε ένα αντικολλητικο ταψί πίτσας και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 180° C, για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.

Απομακρύνουμε απο το φούρνο και τα κρατάμε μέχρι το σερβίρισμα σε ένα πλαστικό δοχείο και σε μέρος χωρίς υγρασία.

Για να σερβίρουμε, βαζουμε φάβα ώστε να καλύψει καλά το πάτο ενός πιάτου.

Ζεσταίνουμε τον κρόκο αυγού σε φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ζεσταθεί, αλλά να μην πήξει, και τον βάζουμε στη μέση ενός πιάτου.

Τοποθετούμε γύρω γύρω 2 κομμάτια χαμόν και σερβίρουμε.

«Πάντα συμπεριλαμβάνω στα μενού μου πιάτα με όσπρια, γιατί τα λατρεύω.

Μου αρέσει η γήινη γεύση τους και η τόσο βελούδινη υφή τους.

Σερβίρω ένα παρεμφερές πιάτο στο "48", όπου ετοιμάζω έναν κρόκο αυγού, σφαιροποιώντας καρότο.

Επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από μη επαγγελματίες, εδώ αντικατέστησα τους ψευτο-κρόκους με αληθινούς.

Στο "48", μάλιστα, στη θέση του χαμόν, βάζω ένα παραδοσιακό αλλαντικό από την Κύπρο, την τσαμαρέλα, η οποία προέρχεται από αφυδατωμένο κρέας κατσίκας και πολύ γευστικό.

Αλλά και το χαμόν δίνει αυτή την ευγενική αλμύρα της ωρίμανσης, η οποία δημιουργεί ένα τέλειο κοντράστ με την απαλή υφή της φάβας».

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.