Follow us

Λαγός Γεμιστός με Ελιές και Πληγούρι

Το κυνήγι, απρόσμενη έκπληξη στην ελληνική μαρμίτα. Παραδοσιακές ιδέες, μερακλήδικες μαγειρικές.

Λαγός Γεμιστός με Ελιές και Πληγούρι

Υλικά

Υλικά (για 4-6 άτομα)

1 λαγός, καθαρισμένος, με το συκώτι του ή 3-4 συκωτάκια πουλιών

Μαρινάδα

Χυμός από 1 λεμόνι

1 φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί

1 φλιτζ. νερό

1 κουταλιά ρίγανη

4-5 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο

Αλάτι και 1 κουταλιά πιπέρια

2-3 φύλλα δάφνης

Γέμιση

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλιτζ. ερυθρό, ξηρό κρασί

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζ. νερό

1 κουταλάκι ρίγανη

1/2 -1 κουταλάκι καυτερή πιπεριά

1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1 φλιτζ. πληγούρι

1 1/2 φλιτζ. κομματιασμένες μαύρες ελιές Αμφίσης, χωρίς το κουκούτσι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σάλτσα

4 σκελίδες σκόρδο

1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. ερυθρό, ξηρό κρασί

1 κουταλάκι ρίγανη

Εκτέλεση

Βάλτε το λαγό σε σκεύος που να τον χωράει ακριβώς και αφού αναμίξετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, αλείψτε τον καλά από όλες τις μεριές και μέσα στην κοιλιά του.

Αφήστε τον να μείνει 2-3 μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένος και γυρίζοντάς τον 1-2 φορές.

Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε τα συκώτια, αφού τα ψιλοκόψετε, και μόλις πάψουν να έχουν αίμα «σβήστε» με το κρασί και προσθέστε το σκόρδο, το νερό, τη ρίγανη, την πιπεριά, το μοσχοκάρυδο και το πληγούρι.

Σιγοβράστε για 3-4 λεπτά και προσθέστε τις ελιές.

Βγάλτε από τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε να μείνει 5-10 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βγάλτε από τη μαρινάδα το λαγό και σκουπίστε τον με χαρτί κουζίνας.

Γεμίστε την κοιλιά του με τη γέμιση και ράψτε το άνοιγμα.

Βάλτε τον σε βαθύ ταψί, που καλό είναι να έχει καπάκι.

Σουρώστε τη μαρινάδα και κρατήστε μόνο το ζουμί και τα φύλλα δάφνης.

Βράστε την μέχρι να πυκνώσει και να μείνει 1 φλιτζάνι.

Ανακατέψτε την πυκνή μαρινάδα με τα υλικά για τη σάλτσα και με το μίγμα αυτό αλείψτε το λαγό και αδειάστε την υπόλοιπη σάλτσα στο ταψί, βάζοντας και τα φύλλα δάφνης.

Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και με το καπάκι και ψήστε για 1 1/2 - 2 ώρες, ανοίγοντας και αλείφοντας συχνά το λαγό με τη σάλτσα.

Γυρίστε και ψήστε και από την άλλη μεριά, 1 ώρα ακόμα, μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Κόψτε σε μερίδες και σερβίρετε μαζί με γέμιση, σε ζεστά πιάτα, περιχύνοντας με λίγη σάλτσα.

Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

Διασκευή ηπειρώτικης συνταγής

Διασκευή ηπειρώτικης συνταγής

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.