Follow us

Χαρίσα - καυτή πάστα τσίλι (από την Τυνησία)

Με φλογερό ταμπεραμέντο, αιώνες τώρα, ξελογιάζει όσους περνούν από τα μέρη της. Ξεδιπλώνοντας την όχι και τόσο οικεία, «καυτή» πλευρά της μεσογειακής κουζίνας, σας παρουσιάζουμε πέντε εκρηκτικά πιάτα, από το ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα βιβλίο της Αγλαΐας Κρεμέζη «Mediterranean Hot».

Χαρίσα - καυτή πάστα τσίλι (από την Τυνησία)

Υλικά

Υλικά

5-6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ή και περισσότερο αν χρειαστεί.

4 κουταλάκια ψιλοκομμένο σκόρδο

1/3 φλιτζ. πιπέρι ALeppo ή 10 ολόκληρες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές

1/2 κουταλάκι τριμμένος κόλιανδρος

2 κουταλάκια τριμμένοι σπόροι αγριοκύμινου (κάρο)

Παρασκευή

Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγανάκι και σοτάρετε μέσα το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα, περίπου 1 λεπτό.

Χτυπήστε μέσα στη γυάλα του μπλέντερ το πιπέρι με τον κόλιανδρο, το αγρικύμινο και το σοταρισμένο σκόρδο, μαζί με 2 κουταλιές νερό και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, ώσπου να γίνει το μίγμα σαν μια πηχτή αλοιφή (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λάδι).

Φυλάξτε τη Χαρίσα σε ένα μικρό, αεροστεγές δοχείο, μέσα στο ψυγείο, αφού προηγουμένως καλύψετε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο.

Διατηρείται έτσι περισσότερο από τρεις μήνες.

Σημείωση
Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες ξερές πιπεριές, κόψτε τους τα κοτσάνια, βγάλτε τα σπόρια και βυθίστε τες σε ζεστό νερό για 10-20 λεπτά.

Βάλτε τες μέσα σε τουλουπάνι και πιέστε τες, για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό τους, και συνεχίστε τη διαδικασία όπως πριν.

Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό.

Είναι από τα πλέον γευστικά, καυτερά συμπληρώματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει.

Αν και θα το βρείτε έτοιμο σε ειδικά σουπερμάρκετ, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη συνταγή που ακολουθεί.

Χρησιμοποιήστε τη Χαρίσα για να γίνουν γευστικότερα τα φαγητά της κατσαρόλας και ιδίως όσα περιέχουν ντομάτα.

Ανακατέψτε την, επίσης, στις διάφορες σάλτσες που χρησιμοποιείτε για τις βραστές ή ωμές σαλάτες σας.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.