Υλικά
Υλικά
500 γρ. φαρφάλε, βρασμένα al dente
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, κομμένο σε κύβους
100 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
4 καραβίδες
200 γρ. αχιβάδες
180 γρ. σουπιές μικρές, καθαρισμένες
100 γρ. καλαμάρι βρασμένο (κομμένο σε ροδέλες)
100 γρ. γαρίδες, προβρασμένες, Νο. 5
100 γρ. χτένια
Αλάτι, πιπέρι
50 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο
400 γρ. άσπρο, ξηρό κρασί
200 γρ. ζωμός ψαριού
10γρ. βασιλικός, ξηρός
13 γρ. θυμάρι
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. Pernod (γαλλικό, γλυκανισάτο ποτό)
4 ντομάτες, φρέσκιες, περασμένες στον τρίφτη
8 γρ. αrrαbίαtα (καυτερή πιπεριά, τριμμένη)
Πρόσθετα υλικά για την κόκκινη παραλλαγή:
4 ντομάτες, φρέσκιες, περασμένες από τον τρίφτη
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Παρασκευή
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, το σέλερι, το καρότο, το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα ψαρικά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτοντας το ζωμό, το pernod και την arrabiata.
Αφήνουμε να βράσουν, έως ότου ανοίξουν οι αχιβάδες (vongole).
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα, προσθέτοντας το βούτυρο, όταν «δέσει» η σάλτσα.
Σερβίρουμε σε πιάτο, με τις καραβίδες από πάνω και τις αχιβάδες στο πλάι.
Για την κόκκινη παραλλαγή:
Προσθέτουμε τις φρέσκιες και τις λιαστές ντομάτες στην αρχή, πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.