Follow us

Ισπανία: Παέγια Βαλενθιάνα

Από το σέξι ριζότο της Σιλβάνα Μαγκάνο μέχρι το αχνιστό πιλάφι της Γκονγκ Λι, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από ένα πιάτο ρύζι. Σύμβολο του νέου multi culti παγκόσμιου πνεύματος, το ρύζι εμπνέει νοστιμιές που κάνουν το δόντι να παραμιλάει. Το ΕΥ σάς σερβίρει οκτώ very... rice συνταγές από όλον τον πλανήτη.

Ισπανία: Παέγια Βαλενθιάνα

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. ρύζι καρολίνα

2 γλυκιές κόκκινες πιπεριές, ψημένες και κομμένες σε λωρίδες

400 γρ. ντομάτες, αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρια, χοντροκομμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κοτόπουλο καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες

250 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε κύβους

250 γρ. κυδώνια (όστρακα)

6 μεγάλες γαρίδες

8 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. αρακάς

3 πρέζες σαφράν σε κλωστούλες

1 φύλο δάφνη

1 κ.γλ. πάπρικα

3/4 λίτρου ζωμός από κοτόπουλο, διατηρημένος ζεστός

1 λεμόνι

Παρασκευή

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο.

Το βγάζουμε από το τηγάνι, του προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το διατηρούμε ζεστό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το χοιρινό.

Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα σοτάρουμε μέχρι να ανοίξουν (πετάμε αυτά που δεν ανοίγουν).

Τέλος, σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν.

Διατηρούμε τα θαλασσινά και αυτά ζεστά.

Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε -στο ίδιο λάδι- το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν.



Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον αρακά και σοτάρουμε για πέντε λεπτά.

Ανακατεύουμε το σαφράν με την πάπρικα και το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη.

Προσθέτουμε στο ρύζι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά όχι όλα.

Τελευταία ρίχνουμε την πιπεριά.

Αραδιάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, το χοιρινό και τα θαλασσινά και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αφήνουμε την παέγια να ψηθεί για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε κατευθείαν από το φούρνο, γαρνιρισμένη με φέτες λεμονιού.

Η παέγια, το κληροδότημα των Μαυριτανών στnv Ισπανία, είναι n μαρτυρία της ιστορικής σύνδεσης της Ευρώπης με τον αραβικό πολιτισμό.

Η συγκεκριμένη από τη Βαλένθια είναι n αρχετυπική παέγια, που συνδυάζει τολμηρά τα θαλασσινά με το κρέας, δίνοντας ένα πιλάφι γεμάτο ερεθιστικές υφές και χρώματα.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.