Follow us

Ινδία: Μπιάνι με αβγά

Από το σέξι ριζότο της Σιλβάνα Μαγκάνο μέχρι το αχνιστό πιλάφι της Γκονγκ Λι, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από ένα πιάτο ρύζι. Σύμβολο του νέου multi culti παγκόσμιου πνεύματος, το ρύζι εμπνέει νοστιμιές που κάνουν το δόντι να παραμιλάει. Το ΕΥ σάς σερβίρει οκτώ very... rice συνταγές από όλον τον πλανήτη.

Ινδία: Μπιάνι με αβγά

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. ρύζι μπασμάτι

3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ (ghee)

350 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκέτα

250 γρ. πατάτες

2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα

1 κομμάτι τζίντζερ (περίπου 1 εκ.), καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

3 γαρίφαλα

1 στικ κανέλας

3 σπόροι κάρδαμο

3 φύλλα δάφνης

1/2 κ.γλ. τούρμερικ (κουρκουμάς)

1/2 κ.γλ. πάπρικα

1/2 κ.γλ. σκόνη τσίλι

1/2 κ.γλ. σκόνη κύμινο

200 γρ. αρακά

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. σταφίδες

2 κ.σ. αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες

4 αβγά βραστά, σφιχτά (8 λεπτά)

1 λάιμ, κομμένο σε τέταρτα

Παρασκευή

Πλένουμε το ρύζι, μέχρι το νερό να γίνει διάφανο.

Το βάζουμε σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά.

Στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το μισό βούτυρο και σε μεσαία φωτιά αφήνουμε το 1/3 του κρεμμυδιού μέχρι να γίνει σκούρο καφέ.

Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για τρία λεπτά.

Ρίχνουμε 1/4 λίτρου νερό, καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Το αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα, το κάρδαμο και τη δάφνη για 3 λεπτά, πριν βάλουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, το κουνουπίδι και τις πατάτες.



Ακολουθούν τα μπαχαρικά: τούρμερικ, πάπρικα, τσίλι, κύμινο, τζίντζερ, ντομάτα και αρακάς, τα οποία σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι και 1/4 λίτρου νερό και σιγοβράζουμε το μίγμα καλυμμένο για 5 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα πυρίμαχο, πήλινο σκεύος απλώνουμε το μισό ρύζι και από πάνω ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.

Στρώνουμε από πάνω τα λαχανικά με το ζωμό τους και τελειώνουμε με το υπόλοιπο ρύζι.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα.

Όταν το βγάλουμε, ανακατεύουμε καλά.

Γαρνίρουμε με τα αβγά κομμένα σε τέταρτα και το λάιμ, και σερβίρουμε ζεστό.

Με παιχνιδιάρικη διάθεση που εκφράζεται με τη γλύκα των σταφίδων, το πιάτο αυτό από την Ινδία των μαχαραγιάδων -με πατάτες, αβγά, ρύζι, ντομάτα, κουνουπίδι κλπ.

θυμίζει Κέρας της Αμάλθειας και μυρίζει κήπους Μογγολικούς (απ όπου προήλθε), γεμάτους χίλια και ένα μπαχάρια της Ανατολής.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.